Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första mässan vid altaret på 900 år

Historien var närvarande när biskop Åke Bonnier ledde en mässa vid det tusenåriga altaret i kyrkoruinen på Kata gård. – Det var fantastiskt, menade biskopen.

Över 200 personer var på plats i överbyggnaden vid kyrkoruinen på Kata gård i Varnhem för att uppleva den unika händelsen. Inte sedan 1100-talet har en mässa med en närvarande biskop vid det tusenåriga altarskivan hållits.

– Det var min idé, avslöjar biskop Åke Bonnier, efteråt. Det är roligt att altaret får tjänstgöra igen och att jag som nummer 83 får vara en i ledet av biskopar som håller där mässa där.

Han var överväldigad av det stora intresset att få delta i mässan. Balkongerna runt kyrkoruinen var fulla av människor och även i kryptan släpptes folk in. Men det gällde att vara rejält klädd. Utrymmet är inte uppvärmt och i den kyliga januarikvällen nöp kylan i kinder och tår.

– Det är som en friluftsgudstjänst fast på vintern, menade Eva Eriksson från Skara, som tyckte att det var en fin upplevelse.

Och nog förde temperaturen den nutida församlingen närmare sina föregångare som för tusen år sedan som likväl fick sitta och huttra i det kyliga kyrkorummet.

Psalmerna som sjöngs hade också valts för medeltida klang, till exempel psalm nummer 433 som har latinska inslag i texten.

Innan själva mässan inleddes berättade Maria Vretemark, arkeolog vid Västergötlands museum, berättade om fynden vid Kata gård och om den stenkyrka som låg på platsen.

– Gissningsvis invigdes den i mitten av tusentalet av biskopen i Skara. Det kan ha varit biskop Osmund eller kanske hans efterträdare, Adelbard den äldre, förklarade hon.

Maria Vretemark berättade också hur arkeologerna vid utgrävningarna hittat den stora stenaltaret sönderslaget i tre delar, men att det nu lagats av stenkonservator och därmed åter kan användas. Så skedde också under mässan, som leddes av biskop Åke Bonnier, men där även stiftsadjunkt Martin Wikman och Varnhems präst Emanuel Carlsson deltog.

Biskopen konstaterade bland annat biskop Turgot kom till Västergötland från Bremen för att omvända Götafolken och organisera kyrkan där, men då hade det funnits kristna i trakten kring Varnhem sedan 900- och kanske redan i slutet på 800-talet.

– Då är det intressant att jämföra med Ansgar som misslyckades i Birka ungefär samtidigt. Där dog församlingen ut, men här började det sätta sig, konstaterade Åke Bonnier.

I sin predikan talade han om vikten av att Jesus var en verklig person, som har fötts och levt på jorden, men också han genom sitt dop visade solidaritet och lyhördhet inför sin kallelse.

Under mässan delades också nattvarden ut, men till skillnad mot det vanliga förfarandet att församlingen kommer fram till prästen för att hämta brödet och vinet, gick man nu runt med dessa bland församlingen till tonerna av a capella-sång.

Efteråt konstaterade många av de närvarande att mässan på Kata gård varit en trivsam upplevelse.

– Jag är väldigt imponerad av arrangemanget, av biskopen och av publiken som kunde alla sånger, menade Lars Samuelsson.

– Ja, det var ett trevligt tillfälle i en fin kulturmiljö, menade hans hustru Siv Samuelsson.

Göran Sagen, som var präst i Varnhem i början på 2000-talet, höll med.

– Det var en upplevelse för alla som bor här, menade han.

Även biskop Åke Bonnier var synnerligen nöjd med arrangemanget, så är det oklart om det blir någon repris i framtiden.

– Jag har ingen aning om det händer igen, säger han och ler.