Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första fallet av corona på äldreboende

I onsdags kväll konstaterades det första fallet av corona på ett äldreboende i Skövde.

Jonas Engelbrektsson, avdelningschef för äldreomsorgen, förklarar för tidningen att syftet med att stänga alla äldreboenden för besök var att försöka förhindra att smittan skulle ta sig in.

– Nu lyckades vi inte fullt ut trots rigorösa åtgärder, men så är det en väldigt smittsam sjukdom. Vi hade hoppats kunna skjuta det här framför oss ett tag till, säger Engelbrektsson.

Brukaren på äldreboendet har nu isolerats i sin bostad på äldreboendet och man har dessutom begränsat antalet personal runt personen ifråga.

– Än så länge har vi ett konstaterat fall och inget inom den kommunala hemtjänsten.

Jonas Engelbrektsson berättar att coronasmittan på äldreboendet konstaterades efter provtagning av läkare på onsdagskvällen.

– Efter läkarens bedömning fick personen kvarbli i sin bostad på äldreboendet där hen vårdas.

Brukaren är nu isolerad på sitt rum med de vårdinsatser som krävs.

– Läkaren har gjort bedömningen att det inte behövs någon intensivvård i detta läget.

Personal på det aktuella boendet arbetar efter de riktlinjer som finns för att skydda sig själva och andra brukare på boendet.

Det bor cirka 450 personer på kommunens äldreboenden. Kommunen införde besöksförbud för flera veckor sedan och det tillämpas strikt.

– I nästa vecka väntar vi besked från regionen ifall vi ska börja provtagning av personal inom vård och omsorg. Då väntar vi mer tydliga riktlinjer om hur det kan gå till. Men än har vi inga konkreta beslut om det, säger Jonas Engelbrektsson.

Vad gäller skyddsutrustning så har kommunen utrustning så att det räcker i nuläget.

– Vi har ingen brist just nu men vi måste se över utrustningen ifall det här blir mer långdraget. Vi klarar tre, fyra månader, men sedan börjar det bli tunt. Vi kommer att handla upp utrustning som handsprit, förkläden och annat.

Enligt Jonas Engelbrektsson väntas kulmen på coronasmittan först om några veckor.

– Vi ligger två, tre veckor efter Stockholm, så vi har en intensiv tid framför oss för att kunna bibehålla och utföra vår verksamhet på ett kvalitativt och bra sätt.