Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlikning möjlig efter Hornborgasjöns höjning

Naturvårdsverket vill inte göra en ny allmän översyn över skador på mark orsakade av Hornborgasjöns restaurering. Men myndigheten öppnar i samtal med LRF för att förlikningar kan göras kring ersättningar för skador.

Ersättning betalades ut till markägare runt Hornborgasjön när den stora restaureringen och höjningen av sjön genomfördes på 90-talet. Men flera markägare menar att skadorna har blivit väsentligt mer omfattande än vad som förutsågs.

LRF har därför krävt att Naturvårdsverket ska göra en översyn över vilka skador som höjningen orsakade och utifrån den betala ut ersättning. Naturvårdsverket har sagt nej till detta och hänvisat till att den som har synpunkter får vända sig till domstol.

LRF har trots det negativa svaret inte gett upp, utan fortsatt försökt få till en uppgörelse utanför domstolar. Av olika skäl har det dröjt en tid, men i tisdags hölls ett möte mellan LRF och Naturvårdsverket.

– Vi hade ett bra möte med LRF igår. Vi förklarade att vår inställning att sådana här anspråk ska hanteras i domstol ligger kvar, men det hindrar inte att det finns möjlighet till förlikningar. Vi bestämde att vi ska titta på underlag från LRF om vilka fastigheter det handlar om som har lidit skador. Vi ska också ta fram underlag från den gamla skadeutredningen och skicka över till LRF. Då får vi samma uppgifter, sedan får vi se hur vi hanterar det vidare, säger Erik Norgren på Naturvårdsverket.

– Vi har inte öppnat för en allmän översyn, men vill titta på just de här fastigheterna. Kan vi inte enas får det bli en formell stämning, säger han.

Förlikningar skulle kunna nås innan saken tas upp i domstol men Naturvårdsverket är mån om att uppgörelsen i så fall sänds till domstol för stadfästande.

– Vi är angelägna om att det inte ska hanteras vid sidan om, säger Erik Norgren.

Några markägare har i ett tidigare skede gått till domstol och i ett par fall slutade det med förlikning och i några fall avgjorde domstol.

Jan Landström som deltog för LRF i mötet uttrycker sig också positivt.

– Jag är nöjd. Givet mina föresatser att få till en mer konstruktiv process än att medlemmar och verk ska fäktas i domstolar så var gårdagens möte ett bra möte, säger han.

På mötet diskuterades även det nya utskovet, som var planerat att ersätta det gamla under nästa år, men som nu ser ut att komma på plats först hösten 2020.

– Vi hade kanske missbedömt tiden för upphandling. Enligt villkor i domen kan vi inte heller bygga det närsomhelst, utan det måste ske på senhösten för att inte påverka jordbruket mer än nödvändigt, säger Erik Norgren.