Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningslivet i Skövde ska stöttas – kommunen startar fond

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Föreningslivet har drabbats hårt av coronapandemin. För att hjälpa föreningarna att överleva till 2021 ska Skövde kommun starta en fond som man kan söka pengar ur. Hur stort belopp det handlar om kommer man att gå ut med senare.

Coronapandemin har drabbat föreningslivet hårt och Skövde kommun har nu tagit en riktning för att stötta det lokala föreningslivet, uppger man i ett pressmeddelande. Vissa åtgärder har redan vidtagits så som att bidrag betalas ut innan årsmöte genomförts, anstånd med hyresinbetalningar, sänkt matchtaxa vid spel utan publik och verksamhetsbidraget för 2021 kommer baseras på 2019 års verksamhet.

Kulturavdelningen och fritidsavdelningen har också väntat in utfallet av det statliga stödet innan det kommunala stödet utformades. Riktningen Skövde kommun nu tar är att inrätta en fond för kompensationsstöd som föreningar som drabbats av coronapandemin kommer att kunna söka pengar ur. 

— Det känns bra att vi nu landat i en riktning för att ekonomiskt kunna stötta det lokala föreningslivet i Skövde, säger Petter Fahlström (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Föreningarna förväntas också ha vidtagit åtgärder för att reducera kostnader och om möjligt ställa om verksamheten. Det handlar inte om att återupprätta någon ekonomisk ställning utan hjälpa föreningarna genom den svåra perioden för att verksamheten ska överleva till 2021.

Beroende på om ytterligare statliga stöd presenteras och i så fall utfallet av dessa är planen att stödet kommer omfatta två perioder. Första perioden är mars till juni 2020 och andra perioden är juli till december 2020. 

— Vi ser att föreningslivet drabbas hårt av coronapandemin och samtidigt som vi nu tar denna riktningen för Skövde kommun efterlyser jag ytterligare statligt stöd. Kommun, region och föreningsliv klarar inte detta själva, säger Petter Fahlström.

Det totala belopp som kompensationsstödet kommer innehålla och ansökningsförfarandet för föreningslivet kommer presenteras vid senare tillfälle.