Fotbolls-, handbolls- och ishockeyförbunden i Västergötland har enats kring något de kallar "Samsyn Västergötland". Det innebär att ungdomar inte tidigt ska behöva välja vilken idrott de vill hålla på med.

Tanken är att fler ska kunna hålla på längre och hålla med mer än en idrott, säger Gunilla Flink som är ordförande för handbollsförbundet.

Riktlinjerna man har fastslagit gör gällande at fotbollen har högsäsong under april till september och handbollen och ishockeyn mellan oktober till mars. Om någon håller på med två idrotter som krockar ska högsäsongsidrotten gå före.

Systemet ska inte välja vilken idrott man väljer. Det ska vara idrottaren själv och inte ledare, föreningen eller förbundet, säger Mikael Lindgren på Västergötlands fotbollsförbund (VFF).

Tanken är att föreningarna själva ska verka för att "Samsyn" följs. Förbundet kommer inte genomföra kontroller.

Det har vi inte möjlighet till, utan vi ser det som en stark, stark rekommendation, säger Lindgren.

Det enda man inte är nöjd med, i alla fall från fotbollens, sida är att inte Västergötlands innebandyförbund valt att vara med.

Det är synd, de har näst mest aktiva och har fått chansen att vara med, men inte tagit den, säger Gerhard Sager som är ordförande för VFF.