Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkkär Pippi tar plats på teatern

Pippi Långstrump erövrar alltid nya generationer. Det tar Skövde musikteater fasta på och låter Pippi på de sju haven bli årets uppsättning på Skövde stadsteater.

Att föreningen valde en Pippimusikal som årets föreställning beror i första hand på att Niclas Johansson, regissör och producent i föreningen och hans kollegor tyckte det var dags att göra en Astrid Lindgrenuppsättning igen.

– Senaste Lindgrenpjäsen var för fyra år sedan, då vi spelade Emil i Lönneberga så det kändes dags igen och då var Pippi ett givet val, säger Niclas.

Förberedelserna inför föreställningen började med att ensemblen på ett 50-tal personer skulle sättas samman. Det skedde genom en audition under förra sommaren där alla hugade fick spela in en film hemma där de framförde en valfri Pippisång och en dans.

Totalt kom det in 150 filmer från både yngre och äldre aktörer. Av dem togs 47 personer ut. Merparten av dem har varit med även tidigare, medan elva nya har tillkommit.

Repetitionerna inleddes därefter i början av september. Från början hölls parallella repetitioner där man fokuserade enbart på dansakterna under helgerna medan vardagskvällarna ägnades åt textrepliker och sång.

– Det är tretton olika koreografier under föreställningen så det är mycket som ska läras in, konstaterar Niclas.

Med en månad kvar till premiären kör man nu igenom hela föreställningen på repetitionerna. Fortfarande kvarstår en del att slipa på, men Niclas känner sig lugn med att man kommer att vara redo när det är dags för premiär helgen i sportlovsveckan.

– Vi är i väldigt bra fas, jag har regisserat väldigt mycket när vi gått igenom alla scener. Sedan har vi jobbat med olika delar parallellt, säger Niclas.

I Astrid Lindgrens böcker är Pippi, Tommy och Annika barn, men i Skövde musikteaters uppsättning axlas rollen som Pippi av 21-åriga Elin Ytterberg. Niclas förklaring är att hon var den i ensemblen som passade bäst för ändamålet, samtidigt som rollen i sig också kräver sin aktör.

– Det är en drivande roll med många repliker, Pippi/Elin är med från början till slut, så för säkerhets skull valde vi den här varianten, säger Niclas.

Elin själv tycker att det är en rolig roll att spela.

– Det är ganska lätt att gestalta Pippi, hon är en väldig glad person och hyperaktiv och det är lätt att ha den personligheten. Jag tyckte den föll ganska naturligt för mig och jag tycker jag kommit bra in i rollen, säger Elin.

– Sen är det ingen lätt roll då man ska komma ihåg mycket, både vad gäller repliker och tekniska saker som en hel fäktningsscen.

Som huvudrollsinnehavare är hon också på scenen nästan oavbrutet under hela föreställningen och har med några få undantag repliker i varje scen. Mycket att lära in med andra ord. Elin själv känner dock att hon har bra koll.

– Jag tycker nog jag har bäst koll på mina repliker, men å andra sidan är det jag som har flest så därför behöver jag ha bra koll på dem i tid.

– Sen är det skönt när replikerna sitter någorlunda, för då kan man börja gestikulera och leva ut scenen och koppla replikerna till vad man gör sceniskt och då blir det lättare att lära sig alla bitarna, säger Elin.

Är du nervös inför premiären?

– Jag har inte hunnit bli det än, men när jag ska ut på balkongen i den första scenen och står och väntar kommer jag nog att vara det, säger Elin Ytterberg.

Pippi på de sju haven har premiär på Skövde stadsteater den 16 februari och spelas därefter tre helger i rad. Totalt gör ensemblen åtta föreställningar under de tre helgerna.