Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk vallfärdade för att se kosläpp

De första kom redan vid nio på morgonen. Vid tio ringlade en lång kö med bilar in till parkeringen vid Sörgården i Öm. Runt 2 000 kom för att se det årliga kosläppet.

Sörgården Öhm är en släktgård sedan 1903.

– Vi som driver gården är Robert Fredriksson med fru Anne-Berit. Vi har 80 kor som mjölkas i robot och vars mjölk är ekologisk. Det finns även 80 ungdjur. Allt foder till djuren produceras på gården och sammanlagt brukar vi 300 hektar. Till vår hjälp har vi två anställda som heter Mattias och Rickard, säger Robert Fredriksson.

Gården öppnade klockan 10.00 och korna skulle släppas ut på betet en timme senare. De som ville kunde roa sig i väntan på att få se de vårystra korna med att gå en tipspromenad. Fikasugna kunde få sitt då Arla bjöd på kall mjölk och nybakade bullar och alla som ville fick dessutom ta en titt inne i ladugården.

Frida Fredriksson och Glenn Ahlberg tog emot alla besökarna, som skulle in till gårdsplanen och delade ut tipskuponger till de som ville ha.

– Det känns som det är mycket fler folk i år mot föregående år, säger Frida.

Några som trivdes på gården var familjen Green från Igelstorp.

Sönderna Charlie, 5 år, och Casper, 3 år, tyckte det var toppen att se på kosläpp.

– Bäst var att kolla på den stora kossan vid parkeringen, säger Casper.

Familjen var här även förra året.

– Det är kul att de anordnar det här. Det är många barn, tror jag, som inte annars får möjlighet att se djur i sin rätta miljö. Sedan är det lite lyx att de bjuder på mjölk och bulle, säger mamma Emma.