Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera tranor vid Hornborgasjön: ”Kul att de håller tidtabellen”

Nu börjar allt fler tranor landa in vid Hornborgasjön. I torsdags räknade Falköpingsbon Gerth Bragnå in 24 stycken vid Trandansen. – Det är kul att de håller tidtabellen, säger han.

Rekordtidigt, redan den 18 februari, siktades en trana vid Hornborgasjön som kan ha varit årets första. Den sjunde mars brukar annars vara det datum när tranorna anländer. I torsdags tog Falköpingsbon och naturvännen Gerth Bragnå en sväng till Hornborgasjön och Trandansen och kunde räkna in 24 stycken. Han konstaterar att de håller tidtabellen.

– Tranorna kommer med våren. Först hör vi sångsvanarna, sen kommer tranorna med budskapet om att våren är här.

LÄS MER: Första tranan har anlänt

Transäsongen lockar många tusen turister till Hornborgasjön och Skaraborg. För naturälskaren Gerth Bragnå är det en härlig tid som väntar.

– Ja, nu gäller det att ha koll. Jag tar mina turer ut till Trandansen och nu börjar också ugglorna vakna till liv. Kattugglorna kan man höra vid kurorten på Mösseberg. Hanarna sitter och hoar för att locka till sig honor. Störst chans att höra dem är på kvällen men om man har tur hörs de även på dagen.

Ett litet tips för en speciell tranupplevelse och som Gerth Bragnå gärna delar med sig av är att ta sig till Hångers udde.

– Där ska man stå när tranorna flyger in från betesmarkerna till sjön för att övernatta. Det brukar de göra vid sjutiden på kvällen.

Han slår gärna ett slag för grodornas lek också.

– Det ska man inte missa. I slutet på mars, så fort det blir soligt och varmt så börjar grodorna leka i sjön och då kan man höra dem ibland när man tittar på tranor.

Sofie Stålhand är föreståndare för Naturum Hornborgasjön och säger att någon anstormning av tranor nog inte är att räkna med de närmaste dagarna och det beror på vädret med snö, regn och avsaknad av vindar.

– Tranorna börjar sin resa från Spanien och Portugal när dagarna blir längre, i januari och februari. När de kommer hit bestäms av vindarna, de är så pass stora att de måste kunna glidflyga för att orka hela sträckan.

Den officiella tranräkningen startar när det är ett antal hundra tranor på plats. Den 17 mars öppnar Naturum Hornborgasjön och den 23 mars öppnar Trandansen

– Men om det ändå skulle komma mycket tranor och besökare kan det bli smygöppning på Trandansen.