Firandet skedde på både Volvo GTO och Volvo Cars under torsdagen. På Volvo Cars serverades runt 2000 bitar prinsesstårta. Henrik Jansson var en av alla anställda som lät sig väl smaka under eftermiddagssittningen.

– Det var en god tårta. Det är viktigt att vi får lite uppskattning och att vi firar att vi haft framgångar, var hans omedelbara kommentar till det välkomna extrafikat.

Med vid tårtkalaset var också sedan årsskiftet. Hon var av förklarliga skäl mäkta nöjd med fjolårsresultatet.

– I dag passar vi på att uppmärksamma rekordåret, att vi kunde leverera så många motorer i fjol. Sen lyckades vi också sälja så många bilar, vilket är grundförutsättningen, säger Lena Bergqvist.

– Fabriken inte är riktigt byggd för nuvarande volymen från början, men kapaciteten har ökats genom åren, vilket möjliggjort expansionen, tillägger hon.

För att klara av den höga produktionstakten är fabriken igång dygnet runt, vilket möjliggörs genom att de anställda jobbar fyrskift och även helgnatt. Trots det redan höga tempot tror dock Bergqvist att det kommer att tillverkas fler motorer på anläggningen under 2018.

– Vi har en otroligt fin produktportfölj som hängt med. Nu har vi lagt en prognos och då tror vi att det blir betydligt fler enheter, säger Bergqvist.

För att nå målet inom nuvarande ramar lyfter platschefen fram den tekniska tillgängligheten i fabriken som en nyckel.

– Där ser vi att vi har en utvecklingsmöjlighet. Framför allt är det viktigt att processen är stabil, så verksamheten aldrig står still. Det gäller att vi tar hand om våra maskiner så bra att de inte stannar, säger Bergqvist, som samtidigt konstaterar att det är världsklass på verksamheten i Skövde.

Det är alltså en i allra högsta grad vital och stark 150-åring som firades på torsdagen. Och liksom hos Volvo Trucks på andra sidan riksväg 26, kommer det att hända mer under jubileumsåret.

– Vi siktar på en familjedag någon gång framåt våren, sommaren. Sedan hoppas vi kunna få till ett öppet hus i höst och då på båda fabrikerna samtidig, det vore roligt, säger Lena Bergqvist.