Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler söker i första hand till Högskolan i Skövde – ökning med tolv procent

Inför höstterminen 2021 har omkring 2500 personer sökt en programutbildning på Högskolan i först hand. Det är en ökning med cirka tolv procent jämfört med förra året.
Några av programmen som ökar stort är sjuksköterskeprogrammet och dataspelsutbildningarna.

Antalet sökande till alla Sveriges högskolor och universitet har enligt UHR ökat med tre procent. Högskolan i Skövde ökar ännu mer. Rektor Lars Niklasson ser främst tre anledningar till antalet sökande ökar.

– För det första är det ett tecken på att vi har attraktiva utbildningar. För det andra ökar nu åter antalet ungdomar i samhället jämfört med för några år sedan. För det tredje har pandemins påverkan på samhällsekonomin gjort det svårare att få jobb vilket gör att fler vill studera, säger Lars Niklasson i ett pressmeddelande.

Under senare år har Högskolan i Skövde bett regeringen om ett större utbildningsuppdrag. När pandemin slog till, och regeringen satsade extra pengar på universitet och högskolor, höjdes också Högskolan i Skövdes utbildningsanslag. Ökningen av antalet sökande ser Lars Niklasson som ett kvitto på att regeringen satsade rätt då.

Det är sjuksköterskeprogrammet som lockar flest sökande bland Högskolan i Skövdes utbildningsprogram, vilket glädjer högskolans rektor..

– Ett högt söktryck brukar betyda välmotiverade studenter. Eftersom vi nu arbetar med att skapa en ny forskarutbildning inom vårdområdet är välmotiverade studenter viktigt. Det skapar en stark och positiv akademisk miljö som hjälper oss i arbetet med forskarutbildningen, säger Lars Niklasson i pressmeddelandet.

Även det socialpsykologiska programmet, programmet personal organisation och ledarskap samt dataspelsutbildningarna har många förstahandssökande.

Bland utbildningarna på avancerad nivå är mastersprogrammet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet populärt. Detsamma gäller programmet inom Folkhälsovetenskap med inriktning mot digital hälsa och kommunikation.