Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än 100 döda i trafiken i år – fokus på fartsyndare i polisens riktade insats

Under 2020 års första sex månader omkom 114 personer i trafikrelaterade olyckor i Sverige.
Nu är fortkörare i fokus när polisen genomför en av sina riktade insatser i trafiken.
– När tempot ökar, ökar också risken för att göra misstag som kan leda till allvarliga olyckor, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström i ett pressmeddelande.

Polisens så kallade trafikveckor genomförs vid tio tillfällen varje år. Nu, vecka 38, är det alltså fartsyndare i fokus.

Hastighetskontrollerna runt om i Sverige görs både av synliga patruller, men också med dold övervakning från ”anonyma” fordon.

Drygt hälften av alla bilförare kör för fort, skriver polisen i pressmeddelandet. De flesta då mellan sex och nio kilometer snabbare än vad som är tillåtet.

– Det kan låta lite, men eftersom förarna är många till antalet så bidrar det till en höjd medelhastighet på vägarna, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström.

LÄS MER: Man körde med 2,28 promille i blodet – krockade med trädstockar

LÄS MER: Narkotikabrotten ökar i Skövde – här är polisens råd till alla föräldrar

Polisens projekt ”Nollvisionen” arbetar förebyggande för att ingen människa ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Under de sex första månaderna avled dock 114 personer i olyckor.

– Det är 114 för många och det är föräldrar, barn, syskon och vänner som inte kommer hem till sina nära och kära, säger Ursula Edström vid polisen.

För att få bilister att lätta på gaspedalen, jobbar polisen den här veckan också i sociala medier där man bland annat sprider en film om sitt arbete med Nollvisionen.

– Filmen ska väcka känslor och belysa konsekvenserna av hastighetsöverträdelser, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström.