Nationaldagsfirandet i Skövde inleddes med att konferencieren Martin Lindor hälsade alla välkomna.

– Vilket perfekt väder vi har här idag. Och vilken sång passar då bättre än Idas sommarvisa, som Sommarkören nu ska sjunga.

Efter sången marscherade Musikskolans paradorkester med drillflickor in på torget, följda av en fanborg. Därefter hissades den svenska flaggan av medlemmar i Skaraborgs Bilkår.

Efter ytterligare musik var det dags för stipendieutdelning då den en lokala Anna Lindh-kommittén i Skövde delade ut sitt pris till Anna Lindhs minne. Priset delades ut av Monica Green och Anita Andersson.

– Det är fjortonde året i rad som vi delar ut detta pris och i år går det till samverkansenheten Utväg Skaraborg.

– Motiveringen lyder: Genom samverkan, stöd, samtal, terapi och gruppverksamhet lyckas Utväg Skaraborg att få våldsamma personer våldsfria. Dessutom får personer stöd oavsett om de har varit utsatta för våld, utövar/har utövat våld eller är barn och unga som upplever eller har upplevt våld.

Musikstipendiet till Gunnar Bergströms minne gick till saxofonisten Vilhelm Enroth och överlämnades av Kaj-Eve Enroth, ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden.

– Vilhelm har spelat saxofon på musikskolan sedan 2008 och har hela tiden varit ambitiös, målmedveten och flitig, deltagit i flera orkestrar och tagit stort ansvar som stämledare och repetitör, sa Kaj-Eve bland annat, innan han delade ut priset på 5000 kronor.

Tillsammans med sina kamrater i gruppen Saxäss framförde Vilhelm därefter "Ma" av Lars Gulin, vilken du kan höra och se nedan, samt "Sommarsång" av Wilhelm Peterson-Berger.

Konstprojektet "Vart tog våra skulpturer vägen?" invigdes därefter av projektledaren, Marie Beckman, och Skövdes konstchef, Thomas Oldrell, när de gemensamt knöt upp ett band kring en bild av den Sara Videbeck-staty som Skövde lånat in från Lidköping.

– Med projektet vill vi lyfta den offentliga konsten och få medborgarna att nyupptäcka konstverken, sa Thomas Oldrell.

Samtliga 15 kommuner i Skaraborg ingår i projektet som går ut på att man byter konstverk med varandra.

Tord Gustavsson, ordförande i Skövde hembygdsförening, talade i sitt högtidstal om nationaldagens historia, varefter man sjöng nationalsången och utbringade ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Många besökare hade samlats på Hertig Johans torg för att fira nationaldagen.

– Det känns självklart att vara med här, säger en av de många besökarna, Christer Bodin, som var på plats med familjen Nova och Jessica Bergstrand.

– Väldigt trevligt att man är på torget och roligt att det fortsätter direkt med Junikalaset, säger Jessica, innan hela familjen går iväg för att äta glass efteråt.