Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fejkpolis dödade 19 i Kanadas värsta dåd

Minst 19 människor, plus gärningsmannen, har dödats i ett vansinnesdåd i Kanada. I tolv timmar åkte en 51-årig man förklädd till polis runt och öppnade eld mot människor i flera samhällen i provinsen Nova Scotia i östligaste delen av landet.

– Det här är en av de mest vettlösa våldshandlingar i vår provins historia, säger Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil.

Den 51-årige skytten, en tandtekniker, är död, bekräftar polisen, men hur han dog har inte offentliggjorts.

Körde polisliknande bil

Det hela började sent på lördagskvällen i det lilla samhället Portapique. Gärningsmannen körde vad som liknade en polisbil och vid minst ett tillfälle bar han delar av en polisuniform. Under natten åkte han sedan runt i Nova Scotia och sköt ihjäl minst 19 personer, varav en polis. De första larmen om dådet handlade om skottlossning vid ett hus i Portapique.

– När polisen kom fram till platsen fann man flera dödsoffer såväl inne i huset som utanför, säger Chris Leather, befäl vid polisen i Nova Scotia.

Flera byggnader i samhället hade satts i brand och gärningsmannen gav sig in i en skottväxling med polisen. Först senare upptäcktes att mannen dödat fler personer på andra ställen.

Dödssiffran kan komma att stiga ytterligare i takt med att polisen kartlägger mannens vansinnesdåd.

Motivet okänt

Under söndagsmorgonen lokal tid jagades 51-åringen av polisen längs en av provinsens mest trafikerade motorvägar. Färden slutade vid en bensinstation 3,5 mil norr om Halifax vid lunchtid, rapporterar lokala medier.

Det verkar enligt polisen inte finnas några kända kopplingar mellan skytten och åtminstone några av hans offer. Hans motiv är ännu okänt, men polisen utreder inte morden som ett terrorbrott, enligt CBC News.

– Det faktum att den här personen hade en uniform och en polisbil till sitt förfogande talar för att det här inte var en planlös handling, säger Chris Leather.

Dödligaste dådet

Gärningsmannen jobbade på en tandklinik i Dartmouth och polisen utreder om masskjutningen kan kopplas samman med coronavirusutbrottet, eftersom karantänsreglerna i Kanada har tvingat icke-nödvändiga verksamheter att stänga tillfälligt.

Premiärminister Justin Trudeau säger att hans regering kommer att hjälpa invånarna i Nova Scotia "under tiden de läker såren från den här tragedin".

– Vi står vid er sida, och vi sörjer med er, säger premiärminister Justin Trudeau.

Synen på vapen är mycket strängare i Kanada än i USA, och dylika dåd är ovanliga. Helgens händelse är den värsta i sitt slag i Kanadas moderna historia. Det senaste jämförbara våldsdådet var när en gärningsman mördade 14 kvinnor i Montréal 1989.

Rättad: I en tidigare text angavs fel ålder på den dödade polisen.