Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästning och slott i Skaraborg bland Västra Götalands sju underverk

I en omröstning på nätet har Västra Götalands sju underverk utsetts från en lista på 49 nominerade. Bland de sju vinnarna finns Läckö slott och Karlsborgs fästning. Göta kanal var däremot inte ens nominerat.

Det är Västarvet, Västra Götalandsregionens natur- och kulturarvsförvaltning, som har tagit fram en lista på en 49 möjliga underverk i regionen, en i varje kommun i Västra Götaland. Sedan har en omröstning skett via Facebook där 12 000 röster kommit in.

De vinnande sju underverken är Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun och Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö på Västarvets Facebookssida.

Nu väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga nominerade ska uppmärksammas på något sätt, enligt texten på Facebooksidan.

På Västarvets hemsida finns en lista över de 49 nominerade och där står att urvalet är subjektivt och gjort med glimten i ögat. Med det i bakhuvudet kan man konstatera att till exempel Göta kanal, ett av Sveriges främsta byggnadsverk genom tiderna, inte ”kvalat in” på listan över 49 nominerade i Västra Götaland.

Bland de nominerade finns istället objekt som Vaholms övertäcka bro utanför Skövde och Töreboda järnvägsstation. Mål med projektet har varit att skapa kännedom om den lokala historien och inspirera till utflykter.