Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får utmärkelse för att ha räddat liv

Tidigare i sommar räddade Petter Fahlström livet på en femårig flicka som höll på att drunkna på Skara Sommarland. Nu får han utmärkelse av Livräddarna Skövde.

I juni badade Petter i en bassäng på Skara Sommarland när han plötsligt såg någon i periferin som kom bärande på ett barn. Han förstod att något inte stod rätt till och gav sig till undsättning.

Han tog barnet och såg att ansiktet var helt blått och kroppen var livlös.

Han tryckte flickan på bröstet och ganska kvickt började hon hosta upp vatten och gråta.

– Jag tänkte att gråt är ett gott tecken, säger Petter.

Han hann inte känna efter så mycket under själva händelsen utan reagerade mest instinktivt. Men efteråt kom en del känslor fram.

– När hon började hosta så kände jag lättnad. Nu i efterhand har det bara känts bra. Det känns också bra att man kan vara ett gott exempel åt andra så att andra också kanske kan reagera fort när något händer, säger han.

Nu har Livräddarna Skövde alltså delat ut en utmärkelse för rådighet vid räddande av liv till Petter.

– Jag kände mig väldigt stolt och berörd när de hörde av sig, berättar Petter.

Petter tycker också att andra människor på plats gjorde en god insats.

– Det var inte alls som man hört om att folk stod och filmar och inte gör något. Det kom en sjukvårdare och hjälpte till, han var toppen. Personalen gick också ut i högtalarna för att hitta föräldrarna.

Men det tog lång tid att hitta föräldrarna. Daniel Wessberg, ordförande i Livräddarna Skövde, vill uppmana föräldrar att överlag ha bättre koll på sina barn på badplatser.

– Det är upp till varje förälder att hålla koll på sina barn, det är inte badvakternas uppgift. Lägg ifrån dig mobilen eller boken. Det kan ta tre sekunder så är barnet borta, En drunkning sker snabbt och tyst, säger han.

Daniel tycker Petter skötte situationen bra.

– Det behövs människor som gör sånt här för att visa andra hur det ska gå till.

Petter är kriminalvårdare på anstalt i Tidaholm och har genom jobbet lärt sig hjärt-lungräddning.

– Det är bra att utbilda i sånt här även fast de flesta inte behöver använda det, säger han.

Vid drunkning ska man först göra fem inblås och sedan påbörja HLR.

Livräddarna Skövde är för tillfället 30 medlemmar och det enda kravet för att bli medlem är att man kan simma 200 meter, resten lär de ut.