Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältbiologen som blev doktor som blev politiker

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Peter Sögaard är inte främmande för nya uppgifter. Han har såväl odlat grönsaker som doktorerat i molekylärbiologi. Nu kastar han sig in i regionpolitiken på allvar.

Peter Sögaard engagerade sig på 70-talet i Fältbiologerna mot miljöförstöring. Det skulle dröja till 2012 innan han blev aktiv i Miljöpartiet men nu är han förstanamn på regionlistan för Skaraborg.

– Sedan 80-talet har jag sett andra partier anamma Miljöpartiets frågor. De kommer lite efter. Jag ser att Miljöpartiet har gått i bräschen och slagit hål i väggarna. Jag vill vara den som går först helt enkelt, säger han om partivalet.

Peter Sögaards föräldrar arbetskraftsinvandrade från Danmark på 50-talet. Han föddes när de bott i Sverige ett år. I Bohus arbetade pappan med att bland annat slå sönder sten med slägga och modern arbetade i fabrik. De ingick i en grupp släktingar som kom tillsammans till Sverige och höll ihop även i det nya landet. Först i skolan och med nya lekkamrater lärde han sig svenska.

– Det var lite tufft. Man pratade inte på samma sätt och var inte med i gänget. Det är någonting som har hängt med, att man var lite utanför, säger han.

Bakgrunden gör att Peter Sögaard har förståelse för att invandrare, som många gånger kommer betydligt mer långväga, har en annan kultur och att integrationen tar tid. På riksplanet har Miljöpartiet under mandatperioden deltagit i beslut att skärpa regler för asylinvandringen.

– Jag tycker att det är synd att vi som bor i ett välmående land som Sverige inte ska ha råd att ta hand om människor på flykt, säger Peter Sögaard.

Direkt efter nian började Peter Sögaard arbeta som sotare. Efter tio år kom han på att han skulle läsa och utbildade sig till kemiingenjör. Han började jobba på Eka Chemicals i Bohus, men efter en tid sa han upp sig. Han och hustrun hade köpt en gård utanför Skövde och började odla ekologiska grönsaker.

– Vi letade efter en sådan här fastighet runt Kungälv, men det gick inte för priserna. Här uppe var det betydligt billigare, minns Peter Sögaard.

Ekologisk odling sågs på 80-talet som något alternativt som inte gick att leva på. Just därför ville Peter Sögaard pröva.

– Jag tänkte att det är inte sant. Efter ett par läroår omsatte vi på slutet tillräckligt för att det skulle fungera, säger Peter Sögaard som aldrig hade suttit i en traktor när han kom till gården.

Sedan satte han sig på skolbänken igen, för att så småningom bli doktor i molekylärbiologi. Han kom bland annat att jobba med att testa läkemedel utan djurförsök, med hjälp av matematiska metoder.

Att hitta alternativa metoder för djurförsök är något som ligger i linje med Miljöpartiets politik. Men andra gånger kolliderar Peter Sögaards vetenskapliga inställning med uppfattningar inom Miljöpartiet.

I det nationella partiprogrammet varnas för risker med GMO, genetiskt modifierade avelsdjur och växtutsäde.

- Det är inget konstigt med GMO. Vid vanlig förädling bearbetas växtmaterial med starka kemikalier, så att olika mutationer uppstår. Flera gener kan ha förändrats. Vid GMO bestämmer man sig för att den här genen vill vi ändra och så ändrar man den. För mig är det en otrolig skillnad i säkerhet, säger Peter Sögaard.

I partiets regionprogram står det att ”Många använder sig av komplementärmedicinska behandlingar och har god hjälp av det. Vi ser positivt på det, givet att metoderna är väl beprövade.”

- Välbeprövat räcker inte. Läkemedel ska vara kliniskt testade. Jag kommer att arbeta för att komplementärmedicin går den kliniska prövningsvägen, säger Peter Sögaard.