Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsterbo nästa för Stella, 13 och Mantovani

De fixade det i år igen, 13-åriga Stella Ljungqvist och hingsten Mantovani är klara för Childrens Challange som rids i samband med Falsterbo Horse Show, en av Sveriges största ryttartävlingar.

Det är en dröm som går i uppfyllelse för andra året i rad, en dröm som innebär mycket jobb, tid och envishet. Förra året tog ekipaget en fin femteplacering i finalen. Den nionde och tionde juli är det dags att få beträda den ärofyllda tävlingsbanan i Skåne.

Childrens Challange är en tävlingsform där barn och ungdomar (12-14 år) rider stora hästar. Hindren är 120 cm höga. Man bedömer antal hinderfel men även stil och inverkan. Två inverkansdomare följer ekipaget under ritten och bedömer samarbetet mellan häst och ryttare. Tolv ryttare är det i finalen i Falsterbo. De har kvalat in genom att delta i speciella kvaltävlingar runt om i Sverige

Att barn- och unga får möjligheten att få rida på en tävlingsplats som Falsterbo Horse Show är helt fantastiskt.

– Jag är så glad, och nervös men jag har världen bäst kompis med mig, Mantovani. Han älskar detta lika mycket som jag, säger Stella.

Stella och Mantovani är en uppseendeväckande kombination - den 170 centimeter höga hingsten och hans lilla ryttare. Men de stormtrivs tillsammans. Stella är hos Mantovani på Huseby gård strax utanför Skövde varje dag. Även om det ibland kan kännas att det tar emot när det är mörk och kallt på vinter så är hon på plats.

– Direkt när jag kommer till stallet och träffar Mantovani och de andra hästarna så kan jag stanna hur länge som helst. Det är det bästa jag vet. Då är det strunt samma hur vädret är. Jag vet att jag måste träna och hålla igång för att det ska fungera i ridningen. säger Stella.

Mantovani är en sann gentleman. En hingst som vet vad han vill men har ett hjärta av guld. En rutinerad herre på 19 år som gått stora tävlingar i sina yngre dagar, både nationellt och internationellt. En fantastisk läromästare till en ung ryttare.

Väl hemma igen från Falsterbo blir det några dagars lugn och ro. Sedan är det dags att trimma på hemma plan och börja packa igen. I slutet av juli bär det av till Sundbyholm, strax utanför Eskilstuna, då är det dags för Children- SM.

– Det ska bli jättekul. Jag har inte varit och tävlat i Sundbyholm tidigare och det är alltid roligt att komma till nya tävlingsplatser. Och så blir det kul att träffa alla de andra Childrenryttarna igen. Vi har kul ihop. Stella rider för Grevagårdens Ryttarförening.