Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experter varnar för populära Faceapp – för att den är från Ryssland

Den populära appen Faceapp är på väg att hamna i FBI:s blickfång. Den amerikanske senatorn Chuck Schumer har uppmanat den federala polisen att undersöka om Faceapp utgör en säkerhetsrisk. Anledningen? Appen är framtagen i Ryssland. Även i Sverige varnas det nu för den populära appen.

Faceapp låter användarna ändra på ansiktsbilder och ett nytt tillägg där användaren med ett filter kan se hur den kan komma att se ut på äldre dagar har ökat dess popularitet.

För att fungera behöver Faceapp "full och oåterkallelig tillgång till användarnas personliga foton och data", vilket kan utgöra en "säkerhetsrisk på såväl nationell som personlig nivå för miljoner amerikaner", skriver Schumer i ett brev till FBI-chefern Christopher Wray och Joe Simons, chef för den federala handelskommissionen FTC.

Även i Sverige höjer en it-säkerhetsexpert ett varningens finger för appen. Framförallt eftersom den inte tillräckligt tydligt informerar användarna att den laddar upp bilder på sina servrar, skriver Aftonbladet.

– De är inte medvetna om att appen laddar upp deras bilder till ett ryskt företags molntjänst. De vet inte att bilden går ur deras ägo när de testar den här tjänsten, säger säkerhetsexperten Karl Emil Nikka, som granskat Faceapps användarvillkor och integritetspolicy, till tidningen.

– Jag hade inte använt appen förrän vi fått svar från Faceapp. Är man orolig är mitt råd att omedelbart radera den.

Faceapp lanserades 2017 av det ryska företaget Wireless Lab och har enligt företaget över 80 miljoner användare över hela världen. Appen hamnade i blåsväder när det uppdagades att uppladdade bilder lagrades i molnet och inte på användarnas mobiler.

Det finns inga bevis på att ryska myndigheter får tillgång till användarnas data, men Chuck Schumer är orolig för vad som händer med informationen, och han skriver i sitt brev att det är osäkert hur användarna kan garanteras att deras data raderas när de tar bort den.

"Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA", skriver Schumer.

TT