Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett lodjur får skjutas i Skaraborg under licensjakten

Den 1 mars startar licensjakten efter lodjur i Västra Götaland. Jakten avslutas när de djur som får skjutas fällts, eller senast den 31 mars. I Skaraborg får ett lodjur skjutas.

Länsstyrelsen har beslutat att sammanlagt sju lodjur får jagas i tre områden i Västra Götalands län. Det rör sig om kommuner med flertalet av länets kända lodjursfamiljer samt områden som haft problem med angrepp på får. Jakten avslutas senast den 31 mars.

Totalt får ett lodjur skjutas i jaktområde 1 som består av kommunerna Karlsborg, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholm och Falköping.

Övriga sex lodjur får skjutas i Dalslandsområdet och Boråsområdet.

Länsstyrelsen bedömer att jakten kan ske utan att man hamnar under miniminivån om sju lodjursföryngringar i länet per år. Den som vill vara med och jaga måste registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister och Länsstyrelsen avlyser jakten när sju lodjur fällts eller påskjutits, eller om jakttiden löpt ut (31 mars).

Vid lodjursinventeringen säsongen 2017/2018, kvalitetssäkrades 11,5 lodjursfamiljer i länet.