Jimmy Ahlander, 34 år, har tagit en paus från sitt hektiska liv i Los Angeles. Han arbetar med att regissera och animera filmer samtidigt som han precis blivit pappa.

– Det är ett extremt stressigt liv från och till så det är skönt att få komma hem och träffa lite vänner och släktingar nu några veckor i Västra Götaland, menar han. Skövde är hemmaplan för mig. Det är kul att se att den trevliga lilla staden fortfarande växer och nu har blivit en helt ny metropol.

Jimmy växte upp i Undenäs utanför Karlsborg men flyttade till Skövde för att studera. Han gick medieprogrammet på Högskolan i Skövde och det var där hans karriär startade igång.

– Jag fick en bred kunskap och förståelse för filmbranschen där, anser han. Jag valde den linjen för att jag var extremt sugen på att få göra filmer och då främst kortfilmer och musikvideor. Sen ville jag få fortsätta med konsten också.

Konst har alltid betytt mycket för Jimmy. Med en konstutbildning i ryggen känner han att animation är ett bra medium att sammanväva måleri och film med:

– Det är "jag" på något sätt. Animering är något av det roligaste jag vet och då får jag göra allt från grunden.

Även effekter är något Jimmy behärskar. Då han gick tredje året på högskolan var det någon som hade tipsat om hur duktig han var med redigeringsprogrammet på After Effects och en dag senare fick Jimmy förfrågan om han ville göra en musikvideo åt Petter Alexis Askergren.

– Det var otippat men väldigt kul såklart, berättar han.

Som 24-åring skapade Jimmy sin första kortfilm - den leranimerade barnfilmen "Gnork - en fantastisk historia". Den innefattar även stopmotion, som är en teknik där foton spelas upp snabbt efter varandra efter att motivet flyttats minimalt för att få illusionen att det rör på sig av sig självt. Han skickade in den till Göteborgs FRAME-festival där den vann priser för bland annat bästa film, manus och animation. Dessutom gav den honom ett stipendium för hans animerings-skicklighet:

– Det var skitkul! Det är en konstnärlig och abstrakt film så den var ganska speciell. Nu gör jag mer kommersiella grejer men det gillar jag också. Abstrakt kommersiellt är nog min favoritgenre.

2007 flyttade filmskaparen till Los Angeles, USA; ett val han är mer än nöjd med:

– Det är fantastiskt att bo i en så kreativ och mångfacetterad stad. Det är en massa mindre städer som Hollywood och Beverly Hills, som tillsammans bildar gigantiska Los Angeles. Jag bor i princip mitt i smeten och har ändå bara 20 minuter till havet.

Jimmy tycker om att det finns så många varierande miljöer representerade i närheten. Han kan exempelvis filma i öken, vid havet eller i Redwood-området.

– Jag älskar stadens möjligheter och jobbmässigt är potentialen betydligt större för mig i Hollywood, konstaterar han. Precis när jag kom hit var det exotiskt att se filminspelningar vart jag än gick men nu har det blivit vardagsmat.

Möten med celebriteter

Redan första dagen i Hollywood, när Jimmy var ute och körde, höll han på att bli överkörd av en kromad Bentley som for fram. I den satt Hugh Hefner och tuggade på sin pipa, omsnärjd av sin ikoniska röda morgonrock.

– Det var otippat att nästan bli påkörd av en 80 år gammal playboymogul precis när jag hade anlänt, återger han skrattande.

Jimmy menar att han springer på kändisar hela tiden:

– Vi har en organisk mataffär rakt nedanför där jag bor och där brukar de flockas som bufflar runt ett vattenhål. Jag har bland annat sprungit på Clint Eastwood, Jessica Alba och Hilary Swank där.

En dag när telefonen ringde hemma hos Jimmy var det Ryan Merchant and Sebu Simonian från popgruppen Capital Cities som var i andra änden. De ville ha hjälp med sin musikvideo till låten "Safe and sound". En låt som senare gjorde att gruppen slog igenom ordentligt.

– De hade sett lite grejer jag gjort innan så de kontaktade mig och visade sig vara riktigt trevliga att jobba med, berättar Jimmy. Vi hade väldigt kul tillsammans. Det var inga divafasoner alls och vi gjorde en riktigt häftig inspelning en oerhört varm dag på en gammal ranch - den liknade en bisarr och surrealistisk kyrkogård för gamla konstverk.

Storslagna projekt

Jimmy är tacksam att han har lyckats jobba upp sig till en position där han får arbeta för välkända artister och varumärken. Han animerade en reklamfilm åt Vodafone för fem år sedan och en åt Mc Donalds för två år sedan.

– De fungerar som korta musikvideor och är både roliga och surrealistiska, säger han och skrattar. Det kan givetvis vara kul att jobba för mindre "brands" också men ju större de är desto större publik.

Det generellt största Jimmy gjort, enligt honom själv, är när han fick göra en musikvideo åt rockgruppen Smashing Pumpkins:

– Det var riktigt kul i och med att det är ett ikoniskt band och att det kreativa arbetet var relativt fritt. De har en bra PR support så den nådde ut till väldigt mycket folk och har dessutom vunnit någon festival här och där. Vi får se om jag får något uppdrag i framtiden som kan slå det.

Drömmer du om att skapa egna filmer? Tipsen till dem som vill gå i Jimmys fortspår lyder:

Gå högskola men var beredd på att utbildningen inte kommer att ta dig dit du vill utan endast ge dig verktygen. Räkna inte med att få allt serverat utan använd det som finns och skapa din egen framgång. Ta vara på tiden du får och se till att skaffa en riktigt bra portfolio så kommer du en bra bit på väg. Lycka till!

Ettanspalten: Amerikanska gruppen Capital Cities och svenska rapparen Petter har en sak gemensamt - de har båda bett Jimmy Ahlander att göra deras musikvideo. Han är en 34-årig filmskapare från Karlsborg som nu är på besök i Skövde.