Ledtrådar, utmaningar och olika uppdrag stod på schemat under torsdagens aktivitetsdag för sistaårselever på Drottning Blankas gymnasium. Aktivitetsdagen är ett slutprojekt gjort av klasskompisarna Noa Hartman, Emil Wigart och Meja Larsson från hotell- och turismprogrammet. De har arbetat med projektet under hela läsåret.

– Dagen syftar till gemenskap bland oss elever, samtidigt som vi vill visa att man faktiskt kan ha roligt utan sina mobiltelefoner, säger Noa Hartman.

Aktivitetsdagen är inspirerad av reality tv-programmet The Amazing Race som går ut på att par tävlar om att komma först till olika destinationer. Eleverna har, precis som i programmet, under dagen arbetat i par för att klara utmaningar på olika stationer runt om i stan.

Noa Hartman och Emil Wigart har sedan tävlingens start stått med gula västar på Arena Skövdes parkering. Slutmålet för tävlingen är nämligen att lista ut vart Noa och Emil befinner sig.

– De startade vid skolan och med hjälp av ledtrådar ska de ta sig genom åtta olika stationer genom stan. På varje station finns det en utmaning som de måste klara av för att få ledtråden till nästa. Vi är den sista stationen och de som kommer till oss först har vunnit, säger Emil Wigart.

Tanken från början var att eleverna inte skulle få ha några mobiltelefoner med sig alls under tävlingen, men efter att de gjort en riskanalys ändrades planerna - i fall något skulle hända.

– Telefonerna har dock inte varit användbara för själva utmaningarna, vilket har varit själva syftet från början, säger Noa Hartman.

"Ett jättebra initiativ"

På en av de åtta stationerna, vid Garpaparken, står bland annat vård- och omsorgsläraren Andreas Johansson. Hos honom måste eleverna rädda liv för att komma vidare till nästa station.

– Här har eleverna fått göra hjärta- och lungräddning på en docka för att få ledtråden till nästa station. Och alla har blivit godkända, säger han glatt och fortsätter:

– Den här aktivitetsdagen är ett jättebra initiativ för att samla alla elever sista året och göra något roligt tillsammans, säger han.

Emil Wigart och Noa Hartman räknade med att samtliga åtta stationer skulle ta närmare två timmar att slutföra. Men redan efter en knapp timme, med andan i halsen, kom vinnarna Edwin Aspenbäck och Elliot Kangas från träning- och ledarskapsprogrammet i mål.

– Det är självklart extra kul att vinna, säger Edwin Aspenbäck.

– Ja, och det var mycket roligare än förväntat, speciellt när det var utmaningar att göra på plats för att komma vidare och inte bara en vanlig kontroll, säger Elliot Kangas.

Några andra som var bland de första att hitta Noa och Emil på Arena Skövdes parkering var Jennie Klasson och Jennifer Götstrand från vård- och omsorgsprogrammet.

– Det var en väldigt påhittig dag och extra roligt eftersom att vi snart slutar skolan, säger Jennie Klasson.

Emil Wigart och Noa Hartman är själva nöjda med dagen, även fast eleverna kom i mål tidigare än väntat.

– Aktivitetsdagar överlag är ett roligt sätt för oss elever att få röra på oss, då många är väldigt stillasittande idag, säger Emil Wigart.

– Vi hoppas också att vi har inspirerat fler till att inte bara sitta med sina mobiltelefoner hela tiden. Man kan ha roligt ändå, säger Noa Hartman.