Under tisdagen beslöt kommunerna i räddningstjänstens organisation Samhällsskydd mellersta Skaraborg, bland annat Skara, Falköping och Tidaholm, att inför eldningsförbud.

På onsdagen följde Östra Skaraborg efter. Det gäller kommunerna: Skövde, Mariestad, Hjo, Tibro, Karlsborg, Töreboda, Gullspång.

Räddningschef Hans Ingbert förklarar att hans beslut om rekommendation var ganska enkelt.

– Enligt SMHI och alla applikationer är skogsbrandrisknivån den högsta nu och den kommer att förbli där en tid framöver. Det lyser ju knallrött på väderkartan ända upp till Närke nu.

Den största risken gäller brand i skogen som sprider sig väldigt fort.

Orsaken till att han inte beslöt att rekommendera eldningsförbud redan på tisdagen är att det då inte var helt säkert att brandrisken kommer att fortsätta en tid framöver.

Hans Ingbert rekommenderar nu kommunerna att införa eldningsförbud i Östra Skaraborg.

Foto Per Claesson

Bakgrunden är ovanligt lite nederbörd och torra marker med fjolårsgräset.

– Grundvattennivåerna är redan väldigt, väldigt låga lokalt på vissa ställen.

De senaste dagarna har räddningstjänsten i Östra Skaraborg haft en del småbränder men inga större insatser.

Den höga brandrisken betyder att räddningstjänsten är extra vaksamma. Torkan förra året har gett ytterligare kunskap.

– Vi åker nu med dubbla styrkor på alla larm om brand i skog och mark. Vi har flera brandmän som nu har erfarenhet från den stora branden i Älvdalen förra året och vi har även tränat långvarig insats vid branden i Hova, säger Hans Ingbert.

Men framåt sommaren i semestertider kan det bli kärvare att få ihop bemanning om Skaraborg skulle få en extrem brandrisksommar.

Du får grilla i din trädgård.

Foto FREDRIK SANDBERG / TT

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda engångsgrillar i skog och mark, eller att göra upp eld direkt på marken. Det är också förbjudet att använda stormkök, eller att använda pyroteknik utomhus.

Det är dock tillåtet att grilla i egna trädgården, eller på iordningställda grillplatser.