Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elakt virus fällde bröder från dubbelseger

En av Europas största tävlingar i brottning, Mälarcupen, gick av stapeln i Västerås för 52:a gången. I år var deltagarantalet åtskilligt fler än på många år samt kvalitén på brottningen var på en otroligt hög nivå.

815 invägda deltagare från 130 klubbar och förutom Sverige deltog även ett stort antal brottare från Vitryssland, Norge, Danmark, Finland, Estland, USA, Nederländerna, Tyskland, Lettland, vilket gav en fantastisk mängd bra matcher i alla klasser. Hela 1394 matcher brottades på sju mattor i två hallar, under två dagar i den mäktiga Bombardier Arena. Västerås Brottarklubb stod som arrangör av tävlingen.

Skövde ABK:s duktiga brottarbröder Mikael och Simon Karlsson, deltog givetvis och denna gången fanns de med i en annan konstellation som heter Team Öst/Väst, där en av Sverige mycket meriterande brottare Johan Eurén som hade ansvar för det laget. Johan Eurén tog bl a brons vid sommar OS i London 2012 samt brons vid VM i Budapest 2013. Han har ett långt förflutet i Öis brottning och är nu en driven ledare i föreningen.

Tidigare under veckan var Bröderna Karlsson på ett landslagsmeriterande läger i Klippan, Skåne. Simon var den yngsta deltagaren på lägret men inte den minst meriterande. Där fanns förutom brottare från Sverige en 25-30 personer stor trupp från USA och ett stort antal brottare från Vitryssland. Där var sparringen på högsta möjliga nivå och deras kroppar fick verkligen ta stryk fysiskt men det är mycket bra kroppslig investering. Under en kväll i Klippan genomfördes även en lagbrottningsmatch mellan Team Skåne och Tema Michigan, USA, blandat med både ungdomar och juniorbrottare, Matchen slutade 38-22 till USA. Säger en hel del om kvaliten på de Amerikanska brottarna. Efter fyra heldagar med högt tempo kom grabbarna hem till Skövde för mer eller mindre packa om väskan, för bara femton timmar senare gick resan mot Västerås och Mälarcupen.

Efter invägning på fredagen var det dags för en efterlängtad middag och därefter väntade kojen, och den mentala laddningen inför morgondagens matchstart. Några matchlistor om vilka man skulle möta i första omgången hann inte bli klara innan allas ögonlock var stängda.

Simon Karlsson U51 vann sin klass både 2015 och 2017. Skulle det kunna bli tredje gången gillt att ta med guldpokalen hem till Skövde. En tuff lottning mot en estländare redan i första matchen, och där kom redan första förlusten för Simon, och han var inte alls att känna igen i sin brottning men vinst mot en dansk i andra matchen gav Simon prov på ren viljestyrka att vinna den på poäng. Första dagens tävling var över för honom och hans kropp behövde verkligen mer vila, fortfarande satt träningslägret i kroppen. Lördagens första match skulle Simon möta den tre år äldre Jonathan Jednell som deltagit i U-landslaget under flera år, det var en helt annan Simon nu stod på mattan till skillnad från gårdagen, extremt laddad och taggad o hade han taktiken klart för sig, han gav aldrig sin motståndare en chans att komma in i matchen och efter ställningen 9-0 lade han Jonathan på fall. Extrem disciplinerat gjort. Eftersom estländaren som han fick stryk mot förlorade mot den danska killen Simon vann över räknades det fram att Simon redan var klar för final mot den ett år äldre Enok Tonmyr, som precis som Jonathan tävlade för svenska U-landslaget. Skövdebrottaren blev bara mer och mer taggad ju längre tävlingen gick. Simon styrde hela matchen precis som han ville och vann finalen med 3-0 och hade tagit sin tredje inteckning i Mälarcupen.

Storebror Mikael Karlsson U71 ställdes mot tuffaste möjliga motstånd, där ungefär tio brottare i klassen kunde ta hem segern, givetvis var Mikael en av de tio kandidaterna. Han var betydligt piggare än lillebror under lördagen, där han avverkade tre motståndare utan problem. Vilket såg bra ut inför morgondagens omgångar. Tyvärr vaknade Mikael med en rejäl förkylning och en kropp som inte alls kändes ok. Samt att söndagens första match skulle gå mot en ruggig finländare, Mikael kom aldrig upp i sin ordinarie klass och förlorade matchen med 7-1, Inte heller i nästkommande match mot en Norsk kille som man aldrig får släppa något till kom inte heller Mikael upp i sin vanliga brottning och se sig besegrad med 4-1. Men en beundransvärd brottning gav honom en hedrande sjätteplats i detta hårda startfält.