Under 20 år drev Helena Grönberg Klippbaren i Skara. Företaget gick bra och det var ofta hektiskt. Till slut blev det för mycket.

Jag var på gränsen till utbränd under många år. Yogan höll mig flytande, berättar Helena, som till slut tog beslutet att sälja frisörsalongen.

Det var i februari 2016. Efter att försäljningen var klar bestämde hon sig för att ta det lugnt, men då sa kroppen ifrån. Under en månadslång vistelse på Mallorca kom tröttheten.

Tanken var att njuta av yoga och egentid, men då sa kroppen stopp, orken försvann och att ta de dagliga promenaderna med mina hundar som var med på resan blev ett stort projekt, förklarar Helena.

Vissa dagar tog hon sig knappt uppför trapporna till lägenheten hon hyrt. Men så hittade hon yinyogan och dess vila på Earth Yoga Studio.

Varje ställning gjorde ont och att vara stilla i tre till fem minuter kändes omöjligt, men jag gick dit, berättar Helena.

Hon hade tidigare sökt hjälp hos läkare på vårdcentralen för olika symtom, men fått höra att "en sådan som dig sjukskriver man inte". Efter hemkomsten vände hon sig därför till en läkare i Göteborg. Han konstaterade att hon hade alla symtom på utmattning och sjukskrev henne i fyra månader.

Då kom skammen. Jag var en dålig människa som inte klarade att jobba. Sommaren var kaos, jag kunde inte vila och inte få något gjort. Hela jag var så stressad. Att ringa ett samtal var som att bestiga Mount Everest och bad mina barn mig om något kunde jag bli helt galen och bryta ihop i gråt.

Tillfrisknandet har skett långsamt och i hennes egen takt. Räddningen fanns i yoga och samtalsterapi. Områden som hon har utbildat sig inom, utan att veta att det skulle bli hennes livlina.

Jag har yogat sedan jag var 18 år. Den har varit min medicin för att hantera all stress, men till slut sa kroppen ifrån. Varje gång jag ställde mig på yogamattan skrek kroppen att jag måste göra en förändring. Jag var klar som frisör och det var dags att gå vidare till något nytt. Nu krävdes bara modet att våga.

Helena Grönberg har sedan dess gått från yoga inriktad på fysisk styrka till yinyoga, där fokus ligger på avslappning och andning. Det har hjälpt henne mycket. Numera håller hon också sådana klasser.

Det var när jag började med yinyogan som jag insåg att det är viktigt att vila. Tidigare hade jag haft yogan som överlevnadsstrategi, inte för att lyssna till mitt inre, konstaterar hon.

Hon har också haft god hjälp av att hon lärt sig om avslappnande, så kallad taktil, massage och en utbildning till samtals- och beroendeterapeut, något som hon inledde 2011. Den har blottlagt ett medberoende hos henne själv, som är en förklaring till varför hon själv blev sjuk. Att ständigt oroa sig och försöka röra sig runt en person som har ett beroende eller en sjukdom får negativa följder.

Jag har övergjort allt, just för att det ska se bra ut på ytan, men inom mig var det bara ett enda stort kaos, säger Helena.

I dag mår hon bra.

Jag mår förträffligt. I somras hittade jag frid. Det var helt magiskt.

Hon har också lärt sig vikten av att vila och att ta pauser. Även om hon har mycket att göra och är lika idérik som tidigare, så vet hon att hon måste bromsa i tid.

I dag kan jag ligga en hel dag i sängen och kolla på tv.

Nu vill Helena Grönberg sprida sin kunskap till andra.

Jag vill hjälpa andra och brinner för samtalen. Min dröm är att arbeta med yoga och samtal, att ordna resor för utmattade som får åka iväg och landa. Många säger att de inte vet vad de ska göra. Jag tror att man ska möta människorna där de är. Det bästa är ju att jag har en egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Hon håller yogaklasser i Skara och tar emot patienter för samtalsterapi. Dessutom har hon en webbshop med kläder och säljer även till butiker. Hon sköter också allt det administrativa i det byggföretag som hon och hennes sambo driver.

Jag har en fantastiskt fin sambo som hjälper till att hålla mig jorden. Han brukar säga till mig att fokusera.

Fotnot: Artikeln publicerades första gången i november förra året