Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter regeringens besked: Nu ska Högskolan i Skövde ha undervisningen via länk

Från och med onsdagen kommer studenterna på Högskolan i Skövde att få sin undervisning via länk. Allt i enlighet med regeringens rekommendation på tisdagen om distansundervisning

Rekommendationen från regeringen om att införa undervisning på distans för högskolor och universitet, kommer att efterlevas på Högskolan i Skövde. Beslutet har tagits på högskolan på tisdagen och kommer att verkställas från och med onsdagen.

Ulf Nylén är ledningskommunikatör på Högskolan i Skövde. Han konstaterar att beskedet från regeringen var väntat och självklart att följa.

– Vi litar på regeringen och folkhälsomyndighetens värdering. Gör de bedömningen att det här är en relevant åtgärd så delar vi den uppfattningen, säger Ulf Nylén.

– Det är åtgärder som vidtas för att minska smittspridningen i samhället. Kan vi som högskola dra vårt strå i stacken i det arbetet ska vi göra det. Vi har ett samhällsansvar i det här läget, tillägger han.

Har förberett

Med tanke på den rådande situationen hade man också hunnit förbereda sig innan beskedet kom.

– Under måndagen genomförde vi ett test på institutionen för ingenjörsvetenskap då vi snabbkonverterade ett tiotal lektionstillfällen till distansundervisning.

– Det vi testat är en videokonferensteknik där läraren startar ett föreläsningsrum online på nätet. Därefter loggar studenterna in sig via sina egna datorer och följer föreläsningen via länk och interagerar över nätet, förklarar Nylén.

Hur många föreläsningar på daglig basis det kan handla om på högskolan har Ulf Nylén inget svar på.

– Men vi har fem institutioner på högskolan vilket säger en del om omfattningen. Sen varierar det mycket från institution och från dag till dag hur många föreläsningar det handlar om.

Oklart om laborationer

En fråga som fortfarande väntar på svar är hur laborationer som kräver speciell utrustning, ska kunna genomföras under rådande omständigheter.

– Vissa moment kan vara svåra att utföra på distans. Vad gäller den biten för vi en dialog internt på lärosätet men även med de andra högskolorna och departementet om hur det ska hanteras, säger Ulf Nylén.

Utöver att utbildningen nu ska genomföras på distans förs även resonemang på högskolan om hur medarbetarna ska jobba.

– De har väldigt stora möjligheter att arbeta på distans, men vår verksamhet måste fungera. Därför låter vi den enskilde medarbetaren diskutera med sin närmaste chef i vilken mån man ska utföra arbete på distans eller inte, säger Nylén.

I övrigt understryker han att man kommer att informera såväl medarbetare som studenter fortlöpande med hjälp av olika digitala plattformar.

– Studenterna kommer att få all nödvändig information via studentportalen och sin läroplattform canvas, medan medarbetarna får sitt via medarbetarportalen.

– Vi strävar efter att få allt att funka från start, men det kommer att bli en gradvis omställning. Därför är det viktigt att studenterna håller koll på de olika portalerna.

”Jobba på”

I det här skedet finns ingen bortre gräns för hur länge distansundervisningen ska hållas. Nylén konstaterar att beskedet gäller tills vidare och att man från högskolans sida nu gör allt för att få verksamheten att flyta på under de speciella omständigheterna

– Det vi kan göra är att uppmana studenterna att jobba på och att de ska hålla sig informerade och vara beredda på förändring, säger Nylén.

– Hela samhället måste vara flexibelt just nu. Det gäller oss på högskolan, studenterna, och medarbetare. Hela samhället måste samarbeta för att lösa situationen den här situationen nu.

Till sist, hur har det varit med sjukdomsfall relaterade till coronaviruset på högskolan så här långt?

– Personligen har jag inte fått några indikationer på att verksamheten hittills har varit drabbad av någon hög sjukfrånvaro, men det finns ingen daglig uppdatering av läget, säger Ulf Nylén.