Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nya hålet: Eriksdalsgatan grävs upp och undersöks

Ett nytt hål uppstod i Eriksdalsgatan i fredags. Nu ska gatan grävas upp i anslutning till hålet i syfte att få redan på orsaken.

I fredags eftermiddag kom larmet om att ett hål uppstått på Eriksdalsgatan på Östermalm, utanför den fastighet där ett slukhål upptäckts i trädgården en vecka tidigare.

Av allt att döma hade det nya hålet uppstått genom att lerblandat vatten av någon anledning tryckt upp genom asfalten underifrån. Därmed skiljde det sig från slukhålet, där marken gett vika och sjunkit efter att underliggande jordlager blivit underminerat.

Efter upptäckten i fredags stängdes Eriksdalsgatan återigen av för all trafik ett par hundra meter in från Grenanders gata och har varit avstängd sedan dess. På måndagen var personal från kommunen på plats och gjorde en del undersökningar för att om möjligt hitta orsakerna till hålet.

– Vi har bland annat filmat ledningar som går i gatan. I samband med detta har vi upptäckt att en ledning gått av och att det läcker in vatten i den, säger Daniel Lindh Gata- och naturchef på Skövde kommun.

– Vi vet inte var vattnet kommer i från, men kan konstatera att det har spolat undan material i omgivande mark så att det blivit en sättning.

För närvarande finns inget som tyder på att vattnet läckt ut från det kommunala ledningsnätet påpekar Lindh.

– Vi har försökt att hitta en läcka, men inte gjort det ännu, säger han.

På tisdagen ska man gräva upp en del av Eriksdalsgatan i anslutning till hålet för att undersöka skadorna närmare. Dessutom ska man anlita en geotekniker som ska hjälpa till att bedöma om ytterligare undersökningsåtgärder behöver vidtas utöver grävningen.

Innan detta är gjort konstaterar Lindh att det inte går att säga något om omfattning av skadorna under ytan eller de exakta orsakerna bakom.

– Vi vet inget och kan inte säga något innan vi grävt, säger Lindh.

Men kan du redan nu säga något om det finns sambandet mellan hålet i trädgården och hålet i gatan?

– Nej, det är oklart. Det får vi se i morgon när vi gräver upp gatan, säger Lindh.

Att kommunen ska ha förbisett något när man gjorde sina undersökningar efter att slukhålet uppkommit i trädgården bredvid gatan veckan innan, anser inte Gata- och naturchefen.

– Förra veckan syntes inget på gatan utan bara på fastigheten och då blev inte vi inblandade på det sättet, påpekar Daniel Lindh.