Lasse Kronér har i många år varit en folkkär programledare på SVT där han under de senaste åren har varit programledare för underhållningsprogrammen "Doobidoo" och "Smartare än en femteklassare". 2008 var han även julvärd i SVT. Sedan tidigare har Lasse Kronér även en bakgrund som musiker i gruppen Triple & Touch.

I spåren av den omfattande kampanjen #metoo, där tusentals kvinnor i sociala medier har berättat om sexuella övergrepp, har Lasse Kronér pekats ut av en kvinna som tidigare har varit praktikant på SVT. Lasse Kronér har blivit polisanmäld och brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Ärendet utreds just nu av polisen.

På fredagen meddelade SVT och Lasse Kronér

Förberedelserna inför kommande inspelning av "Smartare än en femteklassare" är i full gång och jag kan under rådande omständigheter inte delta i arbetet på det sätt jag brukar. Det gör att jag tvingas hoppa över inspelningen av programmet. Det gör mig sorgsen, säger Lasse Kronér till SVT.

"Doobidoo", det populära musikprogrammet som sänds på fredagskvällar finns alltjämt kvar i tv-tablån. Samtliga "Doobidoo"-program är inspelade innan misstankarna mot Lasse Kronér blev kända. SVT säger att programmet kan lyftas ut ur tablån beroende på vad som händer med polisens förundersökning.

Det misstänkta brottet uppges ha skett för ett antal år sedan. När SVT-ledningen vid den tidpunkten fick kännedom om händelsen tilldelades Lasse Kronér en varning.