Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 38 år och sju rån - Pagoldhs ägare vill se strängare straff

Jari och Susanne Koivusaari har drivit Pagoldhs ur i 38 år. Under den perioden har de utsatts för minst sju rån och lika många inbrott. – Företaget har drivit en extremt brottsutsatt verksamhet och därför ville vi höra med dem om vad de tycker borde göras, säger moderaten Tomas Tobé.

Tomas Tobé är partiets rättspolitiske talesperson och med sig på besöket har han kommunalrådet Katarina Jonsson och riksdagskandidaten Anders G Johansson.

Jari konstaterar att alla attacker mot butiken är rent polisiärt uppklarade, men det har varit värre att även få till en fällande dom.

Löst frågan

Företagaren konstaterar också att de borgerliga har haft makten i Skövde ganska länge.

– Varför har ni inte löst det här problemet tidigare? undrar Koivusaari.

Anders G Johansson menar att det finns flera orsaker.

– Dels är det egentligen inte kommunens ansvar att lösa vissa delar av detta, utan statens. Dessutom än det nu som den kriminella situationen accelererat och otryggheten ökat. Det är därför vi känner att man måste ta tag i situationen nu, menar Anders G Johansson.

Både lokalt och nationellt.

Vad ska de göra

Vad är det då Pagoldhs Ur tycker att man ska göra åt situationen?

– Jag tror att man måste ge Tullverket ökade befogenheter, så att de får möjlighet att stoppa de transporter med stöldgods som i dag försvinner förbi gränsen utan att de kan ingripa, menar Jari.

Här får han medhåll av Tomas Tobé.

Hjullastare

Vid den senaste kuppen mot butiken använde sig gärningsmännen av en hjullastare och brakade rätt igenom galler och skyltfönster. Då hade de redan släckt strömmen i kvarteret genom att elskåpen inte är låsta.

– Det är också en sak man bör se över. I dag kan någon i princip släcka hela stan, konstaterar företagaren.

Bytet blev klockor för flera miljoner trots att larmen gick igång.

Hårdare straff

Koivusaari vill därför se hårdare straff, även här får han medhåll från den moderata trion.

– I dag får en person som döms en så kallad mängdrabatt. Det betyder att ju fler brott du fälls för desto mer rabatt får du. Den vill vi ta bort och i praktiken skulle det innebära en förlängning av straffen på mellan 60 och 70 procent, konstaterar Tobé.

Han menar att partiet egentligen inte tror att det är en väg att komma åt engångsförbrytarna, utan att det är de livsstilskriminella de vill hålla borta under längre tider från samhället.

– Jag tror inte att den som drabbas som nummer tre av en serievåldtäktsman tycker att den dömde ska ha rabatt, fortsätter Tobé.

Fler kameror

Moderaterna vill dessutom ha en utökad kameraövervakning och vill att kommuner och polis själva ska avgöra var de ska sättas upp. Inte begära tillstånd hos länsstyrelsen.

– Dagens regler är trots allt ganska kniviga att hantera och vi har tidigare ansökt om kameraövervakning, men fått avslag. Nu försöker vi på nytt, konstaterar Katarina Jonsson.

– Jag tror också att allmänhetens attityd har förändrats och i dag blir vi övervakade i taxin och på bussen, inflikar Anders G Johansson.

Men hjälper inspelningarna?

– Statistiken visar olika resultat, men vi har varit framgångsrika i att lösa exempelvis narkotikabrott, säger Tobé.

– Det är bara att åka till London och se hur det ser ut där, konstaterar Katarina.

Läs Så ska Skaraborg bli tryggare

Läs man får aldrig ge upp

Läs Rolex-klockor för miljoner stals

Läs mycket talar för att det är samma liga

Läs hjullastare körde in i butik

Läs om jag haft en pistol

Läs väpnat rån i Skövde