När 2018 års fastighetsaffärer i Skövde kommun är sammanställda på webbplatsen Booli.se är det två gårdar som toppar statistiken över högsta försäljningspris under året.

I topp återfinns Pederstorp i Varola, som blev dyrast med ett slutpris på 12 000 000 kronor. Köpet genomfördes den 2 augusti. Jan-Olov Harry Harrysson stod som köpare av fastigheten som såldes av Bengt Anderssons dödsbo.

Även på andra plats återfinns en gård med adressen Öja 3 i Flistad, utanför Tidan, som såldes för 9 000 000 kronor i en affär som slutfördes den 12 mars.

På tredje plats hittar man den dyraste villan, som ligger på Diabasvägen 1 i Skövde. Slutpriset på den 250 kvadratmeter stora fastigheten blev 6 500 000 kronor och nya ägare är Peter Salomonsson och Sandra Wikerud.

Anders Ahlm på Fastighetsbyrån i Skövde konstaterar att fastighetsmarknaden i Skövderegionen gick en del i vågor under 2018.

Foto Marianne Carlsson

Anders Ahlm är mäklare och franschisetagare på Fastighetsbyrån i Skövde. När han sammanfattar fastighetsmarknaden i Skövderegionen 2018 konstaterar han att det varit ett omvälvande år.

– Det har varit en del oro på marknaden under året. Framförallt stockholmarna har börjat känna av en del ändringar avseende priserna.

– Vi har inte haft samma prissänkningar här i Skövderegionen, men priserna har heller inte stuckit iväg så kraftigt över tid, utan utvecklingen har varit mer rimlig och stabil, säger Anders Ahlm.

En anledning till det lugnare läget är att de nya amorteringsreglerna som infördes i början av 2018, inte har slagit lika hårt som de gjort i de större städerna.

– Den förändringen har slagit kraftigt i storstäderna, med de prisnivåer som är där. Förut kunde man som förälder kanske gå in och hjälpa till och finansiera barnens köp, men det går nog inte lika lätt i dag då det krävs en större insats än tidigare på grund av de nya reglerna, menar Anders.

Han konstaterar vidare att tiden för en försäljning har ökat rent generellt under det gångna året.

– Det är svårt att ge något exakt mått då det beror på vilket objekt, men något som tidigare tog 1,5 månad att sälja kanske tar tre månader i dag istället.

Hur såg efterfrågan under året som gick?

– Vi kan se att villor är efterfrågade. Däremot har efterfrågan på mindre bostadsrätter dämpats jämfört med tidigare, bland annat för att det tillkommit mindre och billigare lägenheter på Ekedal. Behovet finns fortfarande, men många har velat komma in i de nybyggda fastigheterna.

– Känslan är också att det varit lite trögt för bostadsrätter och nyproduktion i Trädgårdsstaden. Däremot finns det intresse för friköpta och nyproducerade villor, säger Anders.

Var vill folk helst bo?

– Hela Skövde tätort, från Ryd till Skultorp är av intresse att bo i. Sen finns det jättebra närområden att bo i, som Igelstorp och Värsås. Stöpen är också intressant. Det är många hemvändare som kommer tillbaka när de bildat familj och köper bostad i Stöpen när de bildat familj.

Vad frågar folk efter nu?

– Det är fortsatt ett brett spektrum avseende vad folk vill ha, från den lilla lägenheten till den stora villan. Det roliga är att vi har fortsatt mycket folk på visningarna.

– Efterfrågan finns och jag tror även att pengarna finns, men folk blir oroade när de läser de svarta rubrikerna om bostadsmarknaden. Sen har vi händelser runt om i världen som oroar folk och som påverkar deras agerande.

Själv beklagar han att situationen i storstadsregionerna tenderar att påverka även köparna i den här delen av landet.

– Det är lite tråkigt när de som bor här blir så skärrade av att läsa om det som gäller storstäderna att de blir rädda att köpa själva, säger Anders Ahlm.