Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drottning Blankas rektor: ”Vi hade förberett för att det skulle hända”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Nu rekommenderar regeringen att landets gymnasier inför distansutbildning. I Skövde var det ett väntat besked på Drottning Blankas gymnasieskola och Lichrongymnasiet.

280 elever går på Drottning Blankas gymnasieskola i Skövde. Från och med i morgon kommer de att få sin undervisning i hemmet med hjälp av den digitala plattformen Google Classroom Hangouts.

Samtliga elever och vårdnadshavare fick information om direktiven under tisdagsförmiddagen, inte långt efter att regeringens hade kommit med sina rekommendationer.

Rektor Catarina Higgins konstaterar att det var ett väntat och klokt besked och påpekar att det inte är lätt att bedriva undervisning när många är sjuka, såväl elever som personal.

– Vi har redan haft en större sjukfrånvaro under en period. Normalt kanske vi brukar ha ett 20-tal borta på grund av sjukdom, igår var det 40 personer, så det är en fördubbling, konstaterar Higgins.

– Vi hade förberett för att det skulle hända och har ett redskap som vi ska använda. Det blir streamade lektioner, och i morgon klockan 8 startar lektionerna som vanligt, förklarar hon vidare.

Noggrann närvarokontroll

Alla friska elever ska logga in för närvaro och förväntas delta som vanligt. Skulle någon utebli kommer skolan att ringa runt och kontrollera orsaken till frånvaro.

– Det här kommer att ställa krav på både elever och personal som ska hålla koll på närvaron. Det är viktigt att understryka att det inte handlar om någon semester, säger Higgins.

Här har föräldrarna också en viktig uppgift att fylla menar rektorn.

– Föräldrarna måste fundera på hur de ska göra för att stötta sina ungdomar så att de faktiskt förstår att de ska fortsätta studierna även hemifrån. Det är ett ansvar de har, säger Higgins.

I första hand är det de friska eleverna som ska delta i distansundervisningen, medan de som har anmält sjukdom är sjuka understryker Higgins. Samtidigt finns det en gråzon med det här tillvägagångssättet medger hon.

– Är man sjuk måste man ta igen det man förlorat under sjukdom, så rekommendation är att man kan delta i undervisningen om man orkar.

En fråga som uppkommit från elever är om man får mat hemkörd från skolan under de nya förutsättningarna. På den blir det dock ett nekande svar från Higgins.

– Man ska heller inte hänga i skolan utan vara hemma och plugga. Det här ska ses som en period av karantän, säger Catarina Higgins.

”En tidsfråga”

Även på Lichron var beskedet väntat.

– Det var en tidsfråga innan man kom till den punkten. Helst hade man velat undvika det men helt oväntat var det inte, säger skolans rektor Jonas Bergström.

Att man följer rekommendationen är givet enligt Bergström.

– Vi har varit lite förberedda och har en plan för hur vi ska gå vidare. Vi har plattformar där vi dels kan ha undervisning och även ge uppgifter. Det är en teknik vi använder reda idag när elever varit sjuka och frånvarande, nu blir det i en större skala, säger Bergström.

En svårighet för Lichron är att man har ett yrkesförberedande program med många praktiska moment.

– Men hur de momenten ska kunna genomföras i en stängd skola har vi inte fått några besked om ännu, meddelar Bergström vid lunchtid på tisdagen.

På Lichron går för närvarande 72 elever. Hittills har frånvaron varit förvånansvärt låg med tanke på de alarmistiska budskapen i omvärlden menar han.

– Så här långt har det varit som en normal vår i influensatider, konstaterar Jonas Bergström.

Även de övriga gymnasiefriskolorna i Skövde; NTI Gymnasiet, Praktiska gymnasiet och Volvogymnasiet har gått över till distansundervisning med start på onsdagen.