Tinna är nyutbildad doula. Hon har en bakgrund i vården och har som undersköterska medverkat vid många förlossningar.

Jag arbetade på förlossningen på Skaraborgs sjukhus under nästan ett år och jag älskade det, konstaterar hon.

Då var siktet inställt på att bli barnmorska, men när hon bara hade C-uppsatsen kvar på sjuksköterskeutbildningen insåg Tinna att hon skulle vilja följa den födande kvinnan under hela förlossningen och inte behöva avbryta för att arbetspasset tog slut.

Då kom tanken på att bli doula upp. Begreppet hade hon hört många år tidigare, när hon själv blev mamma. Då berättade hennes moster i USA, där doulor är vanligt förekommande, om företeelsen.

Som doula ger jag ett mentalt stöd till föräldrarna och jag har en verktygsväska med olika smärtlindringsmetoder, både mentala och fysiska, men jag ger inga medicinska råd, förklarar Tinna Björk Ólafsdóttir, som har utbildat sig i Göteborg hos Odis, Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige.

Hon bor i centrala Skara och har därför i första hand valt att vända sig till blivande föräldrar i Skara, Götene, Falköping, Skövde, Lidköping och Göteborg.

Doulan träffar föräldrarna i god tid innan barnet ska födas.

Jag träffar föräldrarna inför förlossningen, så att vi får bekanta oss med varandra, men också för att utbilda dem i andningstekniker och vi går igenom smärtlindringsmetoderna. Det gör det lättare under förlossningen, menar Tinna Björk Ólafsdóttir.

Smärtlindringen består i olika mentala tekniker, som att sätta upp målbilder och visualisera, men även av massage och tryck.

Där kan pappan hjälpa till om han vill, inflikar Tinna och understryker att doulan inte ersätter partnern.

Jag tar på inget sätt pappans roll, utan ger redskap och kunskap till honom som han inte vetat annars.

Doulan kan också vara en länk mellan föräldrarna och vårdpersonalen, till exempel i samband med kejsarsnitt. Då ligger bebisen sällan hud mot hud med mamman och lär känna hennes doft, vilket bland annat gör det lättare att komma igång med amningen.

Har jag en dialog med vårdpersonalen kan bebisen få till sig mammans doft ändå genom en filt som gnuggats mot henne, förklarar Tinna Björk Ólafsdóttir.

Doulan kan också göra skillnad inför förlossningen för en kvinna som är orolig inför förlossningen.

Det är inte ovanligt att omföderskor som vill ha en bättre förlossningsupplevelse vänder sig till en doula, liksom förstföderskor som är förlossningsrädda eller mammor som bara vill ha stöd. Det är häftigt vad du som doula kan göra, säger Tinna Björk Ólafsdóttir.