Oskar MacGregor är lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde. På torsdagen väckte han en massa tankar hos åhörarna vid det populärvetenskapliga caféet på högskolan.

Han tog med åhörarna på en teknisk, etisk och juridisk resa genom digitaliseringens och teknikutvecklingens skuggsida.

– Ditt agerande på Internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser. Företagen bakom tjänsterna på nätet använder informationen för att bland annat rikta annonser som är skräddarsydda för att tilltala just dig.

Han väckte frågor som: "Vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Facebook och Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva?" och "Ska man bejaka eller vara rädd för teknikutvecklingen där storebror ser allt mer av vad vi gör?"

"Det viktigaste med tanke på hur hisnande fort teknikutvecklingen går är att börja prata mer om det här i offentliga sammanhang. Det är oerhört viktigt" menar Oskar MacGregor.

Foto Kristina Claesson

– Det viktigaste med tanke på hur hisnande fort teknikutvecklingen går är att börja prata mer om det här i offentliga sammanhang. Det är oerhört viktigt, menar Oskar MacGregor.

Han slår fast att vi är i högsta grad spårbara.

– Faktum är att i praktiken så är det inte gångbart att inte bli spårad, det skulle krävas att man levde som eremit i skogen och det tror jag de flesta inte är villiga att göra. Det som saknas är en debatt kring frågan och jag tror folk i allmänhet är ganska ovetande om hur långt tekniken redan kommit.

Oskar MacGregor säger att utvecklingen ligger i mångt och mycket ganska långt före vad många är medvetna om.

– Den stora omvälvningen är insikten från exempelvis Googles sida att man kan tjäna mycket stora pengar på att sälja information om människor till olika företag.

Forskare i Karlstad har tittat på smarta telefoner och kommit fram till att appar som kräver tillgång till mikrofon och kamera för att en del funktioner ska fungera, även har tillgång till det när du inte aktivt använder appen.

– Om du exempelvis sitter och tittar på bilder på din mobil kan en annan app i bakgrunden ta en videobild på dig, som du inte är medveten om, och strömma den vidare. Många appar har inbyggda reklamplattformar och kan också utnyttja den här tillåtelsen. Det kan vara så att din video aktiveras av en reklam, som existerar i en app snarare än appen själv.

Därför är rekommendationen från forskarna att aldrig ha en smart telefon i sovrummet eller på möten där man diskuterar något som kunde uppfattas som känsligt.

Information kan helt enkelt sippra ut på sätt som du minst anar.

– Det finns exempelvis forskning där man samlat in stora mängder information från Facebook över vad människor gjort tummen upp för.

När uppgifter från flera individer, grupper eller tidsperioder slås samman kan man med hjälp av algoritmer sålla fram detaljer om personers sexuella läggning, etnicitet, kön och så vidare.

Enligt Oskar MacGregor har också Facebook experimenterat med att bland annat avlyssna folk utan att de varit medvetna om det.

– Facebook har ett helt team smarta psykologer som hela tiden jobbar med att göra appen så attraktiv som möjligt och bygga upp ett behov av att se vad som är nytt.

Varför tycker du att det är viktigt att försöka skapa en debatt om det här?

– Jag är inte negativ till teknikutvecklingen, men jag tror det saknas en medvetenhet om hur mycket information vi faktiskt lämnar ut bara genom att bära med oss våra smarta telefoner.

Hur brukar folk reagera när du berättar om det här?

– Folk blir lite uppskrämda. De teknikfrälsta rycker lite på axlarna, medan andra blir lite paffa när de får höra om de här olika aspekterna.

Oskar MacGregor hoppas att folk ska få upp ögonen för hur det verkligen ser ut.

– Det viktiga är att ha i åtanke att teknik kan användas till olika ändamål och att det gäller att hänga med eftersom utvecklingen går så hiskeligt fort.