24-åriga ageravolontären Veronica Pålsson åkte utomlands genom Svenska kyrkans internationella arbete. Resan gjordes inför deras Fri att förändra-kampanj, som pågår från junimånad till och med 2018 i Sverige. Syftet var att hon och flera andra skulle få se med egna ögon hur viktigt det demokratiska utrymmet är - att människor är fria att säga vad de tycker och tänker - för att kunna påverka orättvisor runt om i världen. Länderna och problematiken hon fick välja emellan var gruvindustrin i Sydafrika, fredsprocessen i Colombia eller barnsexhandeln i Filippinerna. Skövdetjejen valde den sistnämnda och reste dit i april.

Fokusfrågan kändes otroligt viktig. Barnsexhandeln skiljer sig verkligen från alla andra problem i och med att det oftast är vita västerländska män som åker dit och skapar det. De utnyttjar personer som redan är i en utsatt situation och människosynen är fruktansvärd. Att någon kan göra något sådant är ofattbart, anser hon.

Veronica fick gå med organisationen Ecpat Philippines och se hur de arbetar för att motverka barnprostitution. Hon deltog i workshops angående barns rättigheter och mötte flera som blivit sexuellt utnyttjade, men också dem som är i riskzonen för att bli det.

Det gick inte att ta in vilka erfarenheter vissa barn tvingas bära med sig. Dessutom växer barnsexhandeln i samma veva som turismen gör det. Somliga barn utnyttjas redan som tvååringar, andra som fyraåringar. Jag kunde inte sluta tänka på att det lika väl kunde ha varit min granne eller en av mina simskoleelever som blev utsatta, berättar Veronica och hennes röst svajar till.

Hon beskriver sedan hur några av de misstänkta och åtalade gärningsmännen hon träffade såg ut att vara "helt vanliga" människor, trots de förfärliga handlingarna de låg bakom:

Jag kunde ha mött ett av barnen eller en av förövarna på bussen en dag utan att ha en aning om det. Hela tiden blev jag förvånad över vad människor är kapabla till under sin semester samt hur mycket skit de små klarar av att utstå. För mig är det självklart att barn ska få vara barn och att alla är lika mycket värda var du än föds i världen.

Samtidigt som Veronica upplevde en stor förtvivlan gav arbetet henne hopp. Från varje land som ageravolontärerna valde emellan att besöka lyftes en enskild person fram, som fick representera vikten av att människor kan vara fria att förändra. Från Filippinerna var det Hyne Mae. Hon var själv ett offer för barnsexhandeln, men fick hjälp av Ecpat Philippines för att ta sig ur det. Idag jobbar Hyne som praktikant för Ecpat och vill utbilda sig för att kunna hjälpa fler.

Hon är en viktig förebild, men ändå endast ett exempel på att det fungerar. Tack vare det demokratiska utrymmet kan hon vara med och göra en skillnad för utsatta barn, trots att politikerna inte är det minsta intresserade av dessa frågor. Vi kan alla vara "changemakers". Det är nog det starkaste jag tog med mig hem, förklarar Veronica.

När hon såg att det finns människor som varje dag gör allt de kan för att nå en förändring blev hon inspirerad och än mer motiverad att det går att förbättra världen:

Jag kan göra det genom att lyfta frågan här hemma och vara en röst för de som inte hörs. Då är jag med och bidrar till en värld där vi alla är fria att förändra.

Dock finns det en hel del som behöver förbättras även i Sverige, enligt Veronica. Hon har upptäckt att det demokratiska utrymmet krymper även här.

Vi behöver påminna oss om att aldrig ta de mänskliga rättigheterna för givna. Klimatet i media och kommentarsfälten via sociala medier blir bara hårdare. Det kan leda till att folk inte vågar stå upp för sina åsikter, av rädsla för konsekvenserna, och så ska det absolut inte behöva vara.

För att påverka utvecklingen åt rätt håll väljer 24-åringen att fokusera på det positiva även när det är jobbigt:

Vi måste kämpa och våga tro att världen kan bli bättre. Om vi hjälps åt kan vi förändra - tillsammans gör vi en stor skillnad och ju fler vi är desto lättare är det.