Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går om man vill!

Att styra en kommun utan full rådighet över budget och med ett begränsat antal ordförandeposter är en oerhört tuff utmaning oavsett politisk ledning. Vi var ändå beredda att göra ett försök, skriver Miljöpartiets Roger Persson, Inger Schörling och Helene Börjesson.

Grattis Gefle IF till fortsatt allsvenskt spel. Vi ser fram mot nya spännande utmaningar på den nya fotbollsarenan. Det är också inspirerande att läsa om det ambassadörnätverk med stolta Gävlebor som bildats för att skapa ett ökat intresse för Gävle. Genom att hjälpas åt att spegla den positiva bilden av Gävle skapar vi tillsammans en bättre livsmiljö.

Det händer fantastiskt mycket bra saker i Gävle som vi önskar fler känner till och kan ta del av. Följ gärna Gävle på facebook.com/gavlestad.

Mindre roligt har det varit att vi som förtroendevalda politiker inte har kommit överens om vilka som ska styra Gävle kommun de närmaste fyra åren. Vi beklagar verkligen det, men vi jobbar vidare för att hitta en bra lösning.

Valet 2014 blev en besvikelse för många av oss. De traditionella blocken backade båda i Gävle med dryga två procentenheter och rödgröna fick 46 procent av väljarnas röster och Alliansen 40 procent, det vill säga inget av blocken fick majoritet. En situation som Gävle delar med många kommuner runtom i Sverige.

I Miljöpartiet har vi full respekt för att Alliansen höll ihop under valrörelsen. Men med rådande valresultat är vår uppfattning att man måste våga vara pragmatisk och se på nya lösningar för Gävle och Gävlebornas bästa.

Vi bär som politiker också ett ansvar för 6 500 medarbetare som varje dag försöker förverkliga de mål som vi i enighet tagit i kommunfullmäktige. Politikens uppgift är styrning, ledning och uppföljning. Men lika viktigt är att visa engagemang och vara en bra arbetsgivare för medarbetarna.

Vi rödgröna har tagit flera initiativ till att hitta blocköverskridande lösningar. I första hand för att uppnå en politisk majoritet, men senare även diskuterat former för att stödja ett minoritetsstyre.

Båda blocken var eniga om att en samlingsregering med sju partier inte var önskvärt ur ett demokratiskt perspektiv, då det skulle inneburit ett stort kommunparti och endast ett oppositionsparti. Dessutom såg vi ofrånkomliga svårigheter att politiskt komma överens sju partier emellan med olika politiska agendor.

De rödgröna partierna, som utgör det största minoritetsblocket, lämnade förslag på en uppgörelse som innebar ett rödgrönt minoritetsstyre, där vi bland annat delade på ett stort antal ordförandeposter.

Förslaget innebar att Alliansen skulle leda fem av tolv tyngre nämnder och bolag, inneha hälften av övriga ordförandeposter och en majoritet av alla vice ordförandeposter.

Förslaget innebar att vi också skulle behålla bygg- och miljö nämnden och tekniska nämnden under mandatperioden i stället för att slå samman de två och bilda en stor samhällsbyggnadsnämnd.

Att styra en kommun utan att fullt ut råda över budget och med ett begränsat antal ordförandeposter är en oerhört tuff utmaning oavsett politisk ledning. Vi var ändå beredda att göra ett försök.

Det är sorgligt att situationen ska vara så låst i Gävle. Från Miljöpartiet menar vi att det är dags att se bortom blockpolitiken och visa ansvar för Gävles bästa.

En sådan öppning skulle kunna vara att hitta en mittenkoalition, precis som man lyckats med i många kommuner, där båda blocken måste vara beredda att släppa från sig ett eller flera partier. Det menar vi vore att ta ansvar och visa mod i stället för att låsa fast sig vid cementerade blockkonstellationer.

I Gävle har vi rödgröna, som enskilda partier, vid flertal tillfällen blivit inbjudna till förhandlingar med Alliansen. Vid varje möte har Alliansens förhandlingsgrupp bestått av två moderater med förhandlingsmandat för hela Alliansen. Vi rödgröna partier har också tagit flera initiativ både som block och enskilda partier till möten med enskilda allianspartier. Vi har dock alltid mötts av besked att man inte har haft något förhandlingsmandat utan hänvisat till moderaternas två förhandlare.

Visst är det bra att många gånger hålla ihop. Gemensamma valmanifest förekom hos både rödgröna och Alliansen i flera kommuner under valrörelsen. Vi i Miljöpartiet ser att vårt samarbete med S och V har fungerat mycket väl men valresultatet har föranlett nytänkande och försöka skapa nya blocköverskridande lösningar. Något man lyckats uppnå i många kommuner som ex. Norrköping, Västerås, Sandviken, Haninge med flera.

I Haninge sa Folkpartiets Tobias Hammarberg i Dagens samhälle i förra veckan: ”De rödgröna försöker splittra Alliansen, men vi håller ihop”. Dagen efter skapades en mittenkoalition och Centerpartiets kretsordförande uttalade ”För Centerpartiet är det sakfrågorna som haft betydelse för vårt beslut” ”Dessutom är utifrån det parlamentariska läget viktigt att Haninge får ett styre som kan leda kommunen”.

Det går om man vill. Från Miljöpartiet är vi beredda att ta ansvar. Vi vill uppmana alla partier att lämna prestige bakom sig och se till Gävles och Gävlebornas bästa.

Roger Persson, Inger Schörling, Helene Börjesson

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel