Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det finns så mycket orättvisor”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Bille Karlsson vill omfördela resurserna i samhället, för att alla ska få det bättre. - Jag tycker att det finns så mycket orättvisor. Många människor far illa i samhället, säger hon.

Bille Karlssons föräldrar var starkt engagerade i både partipolitik och nykterhetsrörelsen, när hon växte upp i Blekinge.

– Det var där det politiska intresset startade. Jag hade inget val. Jag var tvungen att ha en åsikt, säger hon.

Hon gick med i Kommunistisk ungdom i slutet av 70-talet.

– Min mamma sa att du kommer säkert att mogna med tiden. Nu är min mamma aktiv vänsterpartist i Blekinge. Men hon säger att hon inte har ändrat politik, utan att det är Socialdemokraterna som har förändrats, säger Bille Karlsson.

Att hon gick med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisternas ungdomsförbund beskriver hon som naturligt då hon hade många vänner som var progressiva. Musiken spelade en stor roll.

Det fasansfulla förtryck som kommunistdiktaturer gjort sig skyldiga till diskuterades inte.

– Jag tror inte att vi tänkte så mycket i de banorna då. Idag har vi tagit avstånd från kommunismen och är ett demokratiskt socialistiskt parti. Vi har ingenting med kommunism att göra, säger Bille Karlsson.

Annat i livet kom emellan och det var efter valet 2010, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, som Bille Karlsson blev mer aktiv som vänsterpolitiker.

- Jag bestämde mig för att det fick vara nog. Jag satt hemma i soffan och gick med i Vänsterpartiet igen över nätet, berättar hon.

Med sig in i partiet fick hon också sin man Bosse, som även han är aktiv i Vänsterpartiet idag. Tidigt kom hon att ingå i representantskapet, där Vänsterpartiets fem distrikt tar beslut om regionpolitiken. Och nu känner hon sig redo för att kandidera för politiska uppdrag i regionen.

– Jag har sagt nej tidigare. Jag tycker inte att man ska ha för många uppdrag. Men nu har jag avsagt mig uppdrag i distriktet, säger hon.

Bille Karlsson har jobbat i sjukvården hela sitt liv och säger att sjukvårdsfrågorna ligger henne närmast. Hon hade tänkt att bli lärare, men så halkade hon in på ett sommarjobb och blev kvar i vården. Hon har jobbat med ”allt i vården tror jag”, från barn till gamla och nu med stöd till personer med missbruk och psykisk ohälsa.

I sommar har hon även sett vården som patient, då hon råkade trilla och slå sig.

– Jag fick åka till akuten och vänta i många timmar men de sydde ihop mig, säger hon.