Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blev landskamp för veteraner på turné i Skövde

Nordic Veteran MC Tour besökte Skövde på vägen till Stockholm och Veterandagen. De mullrade in till Soldathemmet på sina motorcyklar.

Succén med Nordic Veteran MC Tour, NVT, som tidigare genomförts i Danmark och Norge fortsätter nu i Sverige.

NVT samlar ett femtiotal Nordiska fredsveteraner med gemensamt intresse att åka MC. Syftet med turen är att manifestera solidariteten mellan Nordiska veteraner, men också visa upp sig för allmänheten.

Årets tour går i "Gula Bandets" tecken. Intäkterna från försäljningen av "Gula Bandet" går till att stötta veteraner och deras familjer med kamratstöd och vid behov ekonomiskt för att hjälpa dem tillbaka till det vanliga livet.

Två av veteranerna är Tor Cavalli-Björkman och Nina Nord.

– Det här är tredje gången som touren genomförs, säger Tor.

De är ungefär tio stycken från varje land: Danmark, Norge, Finland och Sverige.

– Vi vill manifestera och visa upp oss, att vi finns, säger Nina Nord.

Tor Cavalli-Björkman var senast i Mali och har åtta utlandsmissioner bakom sig. Nina har varit i Libanon och har dessutom två missioner i forna Jugoslavien bakom sig.

Är det svårt att komma tillbaka från en utlandsmission?

– Det har gjorts ett antal studier där man tittat på hur veteraner mår fysiskt, psykiskt och socialt. De har visat, kanske förvånande, att veteraner som grupp ligger högre än genomsnittet vad gäller hälsa. Men självklart kan det vara tufft initialt när man kommer hem, men i de allra, allra flesta fall går det över ganska snabbt, säger Tor Cavalli-Björkman.