Mohamed Abou Eliwas föddes i Libyen. Hans föräldrar är palestinier som träffades i Syrien och flyttade till Libyen när pappan fick jobb där som lärare.

Mohamed var framgångsrik i skolan, men som palestinier fick han inte läsa till läkare i Libyen. Han berättar att Libyens diktator Muammar Khadaffi var nyckfull gentemot de palestinska flyktingarna och ena dagen välkomnade dem och andra dagen sa att de skulle återvända till Palestina.

Med hjälp av sin fars vänner kunde han resa till Ukraina och utbildade sig till läkare i början av 2000-talet. Han hindrades sedan att återvända till Libyen, då han uttryckt sig ofördelaktigt om Khadaffi.

Han träffade sin blivande fru i Ukraina och gifte sig, sökte och fick en slags tidsbegränsad asyl i landet och kunde så småningom börja arbeta som gynekolog. Men flera gånger attackerades han av proryska separatister, som uttryckte att han skulle lämna landet. Han har flera ärr på kroppen som vittnar om knivstick och en operation.

- Efter sista attacken fick jag ta bort mjälten, säger Mohamed Abou Eliwa.

Även hans familj hotades vid tillfällen när han inte var hemma. Mohamed hade tillsammans med vänner engagerat sig som volontär för att hjälpa den ukrainska sidan i konflikten mot Ryssland och separatisterna.

Efter att Ryssland invaderade Krim 2014 och oroligheterna i östra Ukraina tilltog berättar Mohamed att han inte kunde förnya sin asyl i landet, då myndigheterna inte fungerade normalt. Mohamed och hans fru beslutade sig för att flytta till Libyen, där Khadaffi hade störtats.

Mohamed hade inte träffat sina föräldrar och bröder på 14 år när de kom till Libyen. Hans storebror hjälpte honom med jobb, men han fick inte stanna längre än en månad för myndigheterna i Libyen. Han hade varit utomlands för länge och förlorat sin rätt att vistas i landet.

Därför fick de resa tillbaka till Ukraina och siktade sedan på att söka asyl i Sverige.

- Jag hade flera vänner som bott i Sverige och de sa att allt var bra med lagar och myndigheter i Sverige, berättar Mohamed Abou Eliwa.

De korsade gränsen till Polen, tog sig till Gdansk och åkte färja till Karlskrona. Han hade inga svenska pengar men berättar med värme om den kvinnliga busschaufför som lät familjen åka med ändå.

Familjen blev placerade på Hökensås i Tidaholm sedan de sökt asyl i Sverige.

- Jag vill inte att mina barn ska leva samma liv som jag haft. Jag vill att de ska få ett lättare liv och inte ha några problem i framtiden, säger Mohamed Abou Eliwa.

Men familjen har fått avslag efter avslag på sina asylansökningar. Knivattackerna och hoten ifrågasätts inte men enligt Migrationsdomstolen är det upp till de ukrainska myndigheterna att skydda familjen.

- Jag vill inte återvända dit. Jag har haft så mycket problem med Ukraina, säger Mohamed Abou Eliwa.

Hans fru har nekats att läsa SFI (Svenska för invandrare) eftersom de fått avslag på asylansökan. Barnen har börjat i skola och går nu på Dotorpsskolan i Falköping, sonen i förskoleklass och dottern i andra klass.

- De pratar svenska, de lär sig snabbare än vuxna, säger Mohamed Abou Eliwa med ett leende.