Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokraterna kan ta mandat i regionen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det är fortsatt oklart om Demokraterna kommer in i regionfullmäktige. - Jag har ingen aning, säger partiledaren Martin Wannholt. Beskedet, som kastar om mandatfördelningen även för övriga partier, kommer först nästa vecka.

Det är ännu oklart om det nya partiet Demokraterna från Göteborg har kommit in i regionfullmäktige. Partiledaren Martin Wannholt vågar inte ha någon uppfattning.

– Jag har ingen aning, säger han.

Hur många som röstat på partiet har inte räknats separat i den preliminära rösträkningen som gjordes under valnatten. Istället ingår de i gruppen ”övriga anmälda partier”.

Övriga anmälda partier har fått 4,6 procent i hela Västra Götalandsregionen och 9,5 procent i Göteborgs valkrets. Att andelen röster är högre i Göteborg och lägre i till exempel Skaraborg talar för att Demokraterna kan ha en betydande andel av rösterna på ”övriga anmälda partier”, med tanke på partiets stora framgångar i kommunvalet i Göteborg.

Spärren i regionvalet är på tre procent så om Demokraterna har två tredjedelar eller mer av rösterna på ”övriga anmälda partier” så kan partiet komma in i regionfullmäktige.

Feministiskt initiativ är till skillnad från Demokraterna separat redovisade och ingår alltså inte i ”övriga anmälda partier”. Däremot finns det flera andra partier, som Sjukvårdspartiet, som tidigare suttit i regionfullmäktige, som deltar i regionvalet.

Inte heller i det nya preliminära valresultatet där sena poströster räknas och som presenteras från idag onsdag redovisas rösterna på Demokraterna separat.

Därför kommer det att dröja till den slutliga sammanräkningen av regionvalet innan vi vet om det finns ett nytt parti i regionfullmäktige. Denna sluträkning beräknas vara klar i mitten eller slutet av nästa vecka, enligt Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland, som har hand om den slutliga rösträkningen.

Om partiet kommer in i regionfullmäktige förlorar andra partier mandat som de fått i den preliminära mandatfördelningen från valnatten till Demokraterna.

Martin Wannholt vill inte kommentera vad det skulle betyda om partiet kom in i regionfullmäktige eller hur partiet i så fall ska nyttja sina mandat.

– Jag svarar inte på de frågorna, det är helt meningslöst om vi inte vet, säger han.

Mellan partierna som har kommit in i regionfullmäktige sker nu samtal om det kommande styret i Västra Götaland. De fem partierna i Grönblå samverkan har förlorat sin majoritet, men en möjlighet är att konstellationen fortsätter i minoritet.

Enligt Conny Brännberg (KD), förstanamn på Kristdemokraternas lista för regionvalet i Skaraborg, finns det just nu ”hur många frågetecken som helst”, men han vill se att Grönblå samverkan fortsätter, vilket också framförts från andra borgerliga partier.

– Huvudspåret är att vi har för avsikt att föreslå en grönblå ledning, men om den fälls av regionfullmäktige vet vi inte förrän regionfullmäktige sammanträder 23 oktober, säger Conny Brännberg.

Miljöpartiet, som ingår i Grönblå samverkan tillsammans med de fyra borgerliga partierna, har uttryckt att det inte är klart hur man ska samarbeta efter valet.

– Vi har fått förfrågningar från flera håll. Valet är inte färdigräknat ännu. Den senaste konstellationen (Grönblå samverkan) är den mest naturliga, men vi har sagt att det finns många sätt att samarbeta, sa Peter Sögaard, partiets förstanamn på valsedeln för Skaraborg i regionvalet, på tisdagen.