Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill att skolan ska vara kommunens absolut viktigaste prioritering

Kunskap är samhällets bästa försvar mot klyftor och intolerans, mot extremism, populism och faktaresistens. Utbildning lägger grunden för vår frihet och välfärd. Därför oroas vi över kvaliteten i skolan i Skövde.

Inte minst med tanke på det vi fick veta på kommunens budgetupptakt den 25 februari. Emelie Värja, forsknings och utbildningschef på Kommuninvest redovisade då, att Skövde placerar sig i bottenskiktet i jämförelse med övriga 290 kommuner, gällande kvaliteten i grundskolan.

Hon sa att Skövde har lägre kvalitet baserat på de förutsättningar vi har. Kostnaden per elev i grundskolan i Skövde är 4 000 kr lägre än snittet i riket och 3 500 kr lägre än genomsnittet i jämförbar kommungrupp. Att Skövde lägger mindre pengar på skolan än våra jämförbara kommuner är inget vi inom oppositionen (S, V, MP) är stolta över och det borde ingen av övriga partier heller vara.

På grund av vår oro över de låga målresultaten i grundskolan kommer vi i oppositionen på kommande barn- och utbildningsnämnd den 29 april att lämna in ett initiativärende om utredning av kvaliteten i skolan i Skövde. Det gäller främst de låga resultaten i läsförståelse i årskurs 1 och matematik för årskurs 3. Detta och det vi fick till oss av Emelie Värja gällande kvaliteten i våra grundskolor får oss att ställa frågan: Vilka resurser behöver Skövde för att få bättre kvalitet i skolan?

För så här kan det inte fortsätta.

Kvaliteten i skolan måste bli bättre!

BUN:s oppositionsgrupp:

Robert Ciabatti 2: v ordf. (S)

Pia Lahger (S)

Carlos Bobadilla (V)

Emelie Wärn (S)

Per Johansson (S)

Mikael Karlsson (S)

Anita Andersson (S)

Joakim Nord (S)

Désirée Sandström (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel