Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Värnar alla om de gamla eller är det läpparnas bekännelse?

Att värna för de äldre är på de flesta politikers agenda. Lovord och löften om mer resurser är frekvent förekommande i debatterna. En av de allra viktigaste förutsättningarna för en god omsorg är personalen och dess förutsättningar, skriver socialdemokraterna i vård- och omsorgsnämnden.

Vi ser nu och framöver ett stort rekryteringsbehov av undersköterskor samtidigt som ansökningarna till gymnasiets vård- och omsorgsprogram minskar med cirka 14 procent och en del medarbetare väljer att lämna yrket på grund av dåliga arbetsförhållanden och låga löner. Vi ser också en ökning av arbetskraft som i dag står helt utanför arbetsmarknaden, av olika anledningar. 

Kan då endast mer pengar in i systemet och fina ord om omvårdnadspersonalen avhjälpa detta? Vårt svar är nej! Det behövs även andra förändringar i systemet. 

Undersköterskeyrket innebär i dag en rad olika arbetsuppgifter, allt ifrån att städa och handla till avancerad sjukvård och administration. 

Vi anser inte att det är rimligt. Varje arbetsuppgift bör skötas på rätt kompetensnivå. Renodla undersköterskornas arbetsuppgifter så att de gör det de faktiskt är utbildade för och låt andra göra resten. På så sätt blir yrket mer attraktivt, brukarna får bättre omvårdnad och fler får chansen att komma in på arbetsmarknaden. 

Vill du också skriva en insändare? Gör din röst hörd i Skövde Nyheter - här kan du skicka in din text.

Arbetstider och arbetsmiljön måste också förbättras och förändras. Heltid och scheman som går att kombinera med återhämtning och en aktiv fritid är givetvis ett krav. Detta både för jämställdheten i stort och för den enskilde medarbetaren. Här behöver både arbetsgivare och medarbetare hjälpas åt och vara beredda på kulturförändringar för att komma framåt.

Schemaförändringar riskerar ofta ge stora förändringar i en medarbetares liv, på jobbet, men också utanför jobbet. För att nå framgång med förändringen är det viktigt att båda parter är lyhörda, har samma förståelse för varför den är viktig och tillsammans försöker arbeta fram hållbara lösningar. Vi vet att det pågår arbete på flera håll i kommunen i rätt riktning Och den utvecklingen vill vi se fortsätter och inte stannar av, detta för att tillgodose de äldres rätt till god och kvalificerad omsorg.

Vårdens stora framtidsproblem är tillgången på personal. Därför är det viktigt att vi både värnar om den personal vi har som den vi önskar få i framtiden. Vi socialdemokrater i vård- och omsorgsnämnden ser att en god arbetsmiljö, god löneutveckling och hållbara arbetstider är nyckeln till en god kompetensförsörjning och att bedriva en god verksamhet för våra brukare, idag och i framtiden. 

Socialdemokraterna i vård- och omsorgsnämnden i Skövde kommun:

Bjarne Medin andre vice ordf

Eva Larsson

Pontus Lundin

Lene Lorentzen

Kjell-Arne Brink

Felica Lager

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel