Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför är kyrkor farligare än museer?

Det är en relevant fråga att ställa med tanke på att muséer och konsthallar sedan 25/3 tillåts öppna upp med samma trängselregler som butiker och gym. Samtidigt tvingas kyrkor fortsatt förhålla sig till gränsen om max åtta personer oavsett hur stora lokaler vi disponerar.

Genom hela pandemin har kyrkornas bidrag till samhället spelats ned och oftast knappt nämnts när civilsamhällets påverkan diskuterats. Likaså framstår det ekonomiska bistånd som kommit kyrkorna till del som växelpengar i jämförelse med idrotts- och kulturvärlden i övrigt. Detta trots att kyrkan samlar långt fler besökare. Ett överslag av hur många som sammanlagt besökte kyrkor i Sverige en vanlig söndag före pandemin ger ett snitt på ungefär 175 000 personer. Att jämföra med 57 600 åskådare i en allsvensk omgång i herrfotboll. Sveriges Kristna Råd bedömer att runt en halv miljon människor vanligtvis samlas i landets kyrkor under en vecka.

I början av februari gav Amanda Lind (MP) besked att det nu skulle bli ändring på förtigandet av troendes situation med mer träffsäkra regler. Folkhälsomyndigheten ger i sitt remissvar rekommendationen att max 50 personer ska få mötas i en kyrka, färre om det är en mindre lokal. Dessutom talas det om möjligheten till skilda in- och utgångar och antalet disponibla toaletter. Jag var på ICA Kvantum häromdagen och konstaterade att 188 personer får vara i butiken samtidigt och alla använder samma in och utgång med drygt två meters bredd. 

Sveriges Kristna Råd gick i förra veckan ut med ett påskupprop om att kyrkorna skulle få samla upp till 50 personer till gudstjänst med start på skärtorsdagen. Fortsatt har regeringen inte gett något klartecken.

Hur är det möjligt att olika verksamheter ges så olika förutsättningar? Jag talar inte om att obehindrat öppna upp utan tanke på smittläget men borde inte alla ges samma förtroende? Vi har ända sedan slutet av mars 2020 erbjudit gudstjänst online men helt klart är behovet skriande efter tillhörighet och sammanhang som ger mening och hopp.

Folkhälsa innefattar även existensiella frågor där kyrkorna har ett unikt bidrag vilket vi påminns om när vi nu går in i påskveckan. Covid-19 har väckt rädslan för döden och lämnat många människor ensamma med sina frågor. I påsken möts både döden och livet och livet segrar. Det är ett budskap som borde ges större utrymme att sprida hopp och ljus i en svår tid.

Simon Holst, huvudpastor Skövde Pingst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel