Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vården för de äldre måste förbättras

Årets första föredragning i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen hade vård av äldre som tema. Det är en fråga som ligger oss Sverigedemokrater varmt om hjärtat och därför lade vi mycket stor tyngd på förbättrad vård för äldre i vårt senaste valmanifest.

Redan tidigare, och även under den senaste valrörelsen, försökte vi exempelvis i detta syfte driva igenom ett förslag att tillskapa äldrevårdsmottagningar.

Vi har glädjande nog från vissa håll fått medhåll i denna fråga, vilket lett till att ett pilotprojekt har startats, utöver att också ansvariga tjänstemän förespråkat införande av sådana.

Som politisk kuriosa kan nämnas kan att först tre år efter att vi lagt förslaget motionerade ett senfärdigt annat parti om införande av äldrevårdsmottagningar.

Under Hälso- och sjukvårdsstyrelsens första möte för året fick vi återigen bekräftat att vården för våra äldre ännu är besvärande ojämlik. Sjukligheten är högre på sina håll, samtidigt som medverkan av läkare i vården är högst varierande. Nivån av geriatrisk kompetens är fortfarande för låg, vilket är en annan fråga som vi uppmärksammade i vårt senast framlagda budgetförslag.

SD framhåller att politiken bör kravställa läkarna eller medverkande professioner vid vårdtillfällen att bli mer digitalt engagerade i de äldre patienterna på SÄBO och i hemvården.

Detta genom fler så kallade digifysiska möten, vilket innebär en kombination av datoriserad och fysisk närvaro.

Det finns otaliga vittnesmål om att man ofta valt att forsla sköra, sjuka patienter långa avstånd från boendet till sjukhus efter att vårdcentralen stängt. Dock skall igen påpekas att variationerna nom regionen är stora.

Det är rent av oetiskt att låta dessa sköra patienter, oftast lidande, sitta i bil flera timmar på kvälls-eller nattetid enbart för att låta en läkare göra en fysisk undersökning, vilken oftast leder till en återresa till boendet.

I en perfekt värld hade det räckt med en jourhavande läkare i patientens närområde som besöker patienten på boendet, men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut. Den demografiska utvecklingen med fler och fler äldre går inte att påverka, samtidigt som återväxten av läkare och sjuksköterskor släpar efter, vilket kommer att leda till en ohållbar situation.

Men däremot har tekniken med digitala vårdmöten hunnit i kapp. Den är ett bra komplement som både behövs och är nödvändigt, men viljan att utnyttja den måste öka. Likaså måste regionen lyckas med att förstärka den geriatrisk kompentensen genom anställningar, men också genom att säkra möjligheterna till både geriatrisk utbildning och fortbildning hos befintlig personal.

Här har politiken sannerligen något att ta tag i. Sverigedemokraterna önskar givetvis gehör i dessa frågor och att fler engagerar sig i dem.

Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel