Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rent vatten, ren luft, en frisk jord – därför är vi Miljöpartister

Naturen, djuren, människan. Rent vatten att dricka, ren luft att andas, frisk jord att odla vår mat på. Vi människor är helt beroende av en hel, ren och frisk planet för att leva helt enkelt. Därför är vi miljöpartister.

Vi är miljöpartister för att politiken måste byggas om från grunden, där de resurser som jorden lånar ut till oss människor måste prioriteras högre i hela samhällsbygget. Vi kan inte fortsätta blint prioritera ohållbar ekonomisk tillväxt för några få, på bekostnad av planeten och de miljarder människor som hålls kvar i fattigdom.

Vi kan inte fortsätta släppa ut koldioxid i luften som driver oss mot klimatförändringar vi inte ens vet hur vi ska hantera, fortsätta producera kärnavfall som behöver förvaras säkert i 100 000 år, fortsätta släppa ut plast, kemikalier, spränga granater i och förorena det vatten vi ska dricka eller hämta fisk ifrån.

Vi är miljöpartister för att vi är övertygade om att det går att förändra. Nu mer än någonsin, efter år av miljöpartistisk politik nationellt och lokalt, ställer samhället om. Verkligen inte tillräckligt snabbt - men det görs allt mer. Det fossila är på väg ut och ersätts av el, biogas och vätgas.

Vindkraft kommer i en allt snabbare takt och ersätter kol och andra fossila källor. Natur skyddas, vattendrag renas eller återställs och plastpåsar byts ut mot bättre alternativ. Allt fler företag ser hållbarhet på riktigt som inte bara en konkurrensfaktor utan en hygienfaktor. Det företag som 2020 inte försöker bidra till omställningen har snart inte mycket att komma med.

Barn och unga får lära sig om hållbarhet i skolan, och vi är övertygade om att de kommer bidra till att ställa krav på både oss politiker och företagen att göra än mer.

För det går för sakta. I snabb takt närmar vi oss punkten där vi inte kommer att klara Parisavtalets ambition om max 1,5 grads medeltemperaturhöjning. SMHI byter nu tidsperiod för vad de kallar ”normalväder” till de senare årens betydligt varmare år. Snö till jul är ett undantag numer samtidigt som låga vattennivåer i våra brunnar och extrema värmeperioder blir allt vanligare. 

Vi gröna måste bli fler. Du behövs! Det blir ingen förändring för att fler tycker att Miljöpartiet behöver göra mer – förändringen görs i politiken, av medlemmar, andra engagerade och förtroendevalda varje dag. Förändringen görs av organisationer som ligger på alla politiska partier om att mer och snabbare grön omställning är nödvändigt här och nu.

Vi är Miljöpartister i själ och hjärta och har upplevt både upp och nedgångar i opinionen, sådan är politiken. Men sällan har det varit så bråttom att göra så mycket i de gröna frågorna.

Engagera dig du också. Passa på att bli medlem. Nu är det bara ett och ett halvt år kvar till nästa val. Då behövs du som både väljare och förtroendevald.

Medlemmar och förtroendevalda i Miljöpartiet Skaraborg:

Janette Leinonen - Miljöpartiet Skövde

Peter Sögaard - Miljöpartiet Skövde

Håkan Sanderi - MP Lidköping

Camilla Funke - MP Falköping

Mattias Lindgren - MP Falköping

Mats Karlsson - MP Mariestad

Magnus Gunnarsson - MP Skara

Karin Olofsson - MP Tidaholm

Tobias Henning - MP Tidaholm

Anders Johansson - MP Götene

Helene Havsöga - MP Götene

Jonas Blomster - MP Grästorp

Liselotte Larsson - MP Tibro

Johan Örnemar - MP Tibro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel