Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Oppositionen ifrågasätter beslut om utökning på friskolor

Oppositionen i BUN ifrågasätter utökning av program på två fristående gymnasieskolor i Skövde.

Friskolorna växer i Skövde vilket oroar oppositionen i barn- och utbildningsnämnden (S, V, MP). IT Gymnasiet Sverige AB och Plusgymnasiet ingår i friskolekoncernen Academedia som drivs med utgångspunkten att tjäna pengar på våra skolelever.

Vi ansåg att det skulle utredas vad det skulle kosta om kommunala Gymnasium Skövde skulle fortsätta att driva inriktningen design- och produktutveckling och utöka med de 36 platser som IT Gymnasiet Sverige AB ansöker om att starta på NTI Gymnasiet Skövde. Plusgymnasiets ansökan om att driva ekonomiprogram, inriktning ekonomi med 36 platser på Drottning Blankas gymnasieskola, var vi inte heller positiva till då detta i en förlängning kommer att kosta kommunen mer än om vi själva skulle driva dessa utbildningar.

Inför läsåret 2020/2021 planerar Gymnasium Skövde att ha inriktningen design- och produktutveckling, men man har inte för avsikt att erbjuda den inriktningen på teknikprogrammet läsåret 2021/2022 och därefter vilket vi beklagar.

Friskolekoncernen Academedia har som andra aktiebolag syftet att göra vinst. Vinst i skolan skapas när total kostnad understiger total skolpeng. Den största kostnadsposten för skolor är löner. Aktiebolagsdrivna skolor lägger mindre pengar på löner än vad kommuner gör, antingen genom lägre lärartäthet, lägre löner eller allra helst en kombination av de båda. Källa: Skolvärlden och Skolverket.

Friskolorna går mycket bra och drar in stora summor pengar varje år. Under de senaste fyra åren har friskolorna gjort miljardvinst. Landets fyra största friskolekoncerner, Academedia, IES, Thoréngruppen och Praktiska Gymnasiet, har tillsammans gått med över tre miljarder kronor i vinst, före räntor och skatter.

Oppositionen barn- och utbildningsnämnden (S, V, MP) genom Robert Ciabatti (S) 2:e vice ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel