Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om sjukhusens ekonomi

Se debatt mellan Alex Bergström (S) och Linn Brandström (M) kring sjukhusens ekonomiska situation med betydande underskott.

Regionens sjukhus har svårt att hålla budget i år liksom tidigare år. Skaraborgs sjukhus har ett underskott på över 100 miljoner kronor i år och har nyligen antagit en plan där personalstyrkan ska minska med 60 heltidstjänster.

I höstas föreslog Socialdemokraterna att man skulle stryka sjukhusens underskott för att ge ett ekonomiskt andrum, men det sa den politiska majoriteten nej till. Detta förslag var utgångspunkt för en debatt mellan Linn Brandström (M) och Alex Bergström (S), där den senare fick en fråga om varför inte sjukhusen ska hålla budget?

– Det är svårt när majoriteten underfinansierar sjukhusverksamheten. Då blir det ett underskott, för personalen vill göra ett gott arbete för patienterna och de som har vårdbehov, sa Alex Bergström.

Linn Brandström framhöll att sjukhusen arbetar aktivt för att komma tillrätta med underskotten och att majoriteten har skjutit till stora resurser, vilket gett sjukhusen goda förutsättningar.

– Det är bara när vi har en budget i balans som det finns utrymme att satsa på vården, därför måste vi se till att vi har det, sa hon.

– Vi vill köpa mindre hyrpersonal och köpt vård och istället lägga pengarna på sjukhusverksamheterna, sa Alex Bergström.

Linn Brandström framhöll det arbete som görs för att minska beroendet av hyrpersonal.

– Men om det handlar om att jag ska ställa att en patient får vård i tid mot att vi vid behov använder hyrpersonal väljer jag alltid patienten i första hand, sa hon.

Debattörerna Linn Brandström (M) och Alex Bergström (S) kommer även att mötas på Hertig Johans torg i Skövde på torsdag denna vecka, i en debatt som ordnas av partierna själva. De politiska motståndarna ska denna gång debattera tillgänglighet i vården, kompetensförsörjning, kollektivtrafik och psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.