Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om regionens budget idag

Debatt om pengarna till sjukvården väntas i regionfullmäktige idag, när budgeten ska fastställas. Det ska också beslutas om en stor mängd politiska förtroendeuppdrag inom regionen.

Idag hålls sista mötet för regionfullmäktige för i år och viktiga beslut ska fattas. Regionens budget för nästa år togs det beslut om i somras, men den ska fastställas av det nya fullmäktige som bildats efter valet.

I somras hade den grönblå ledningen egen majoritet varför det var givet att deras förslag skulle bli fullmäktiges beslut. Efter valet saknar visserligen den grönblå ledningen egen majoritet i fullmäktige, men då de tre stora oppositionspartierna väntas rösta på sina egna budgetförslag ser den grönblå budgeten ändå ut att fastställas. Så agerade oppositionspartierna när budgeten behandlades i regionstyrelsen.

Innan budgeten tas ska även delårsrapporten för augusti 2018 debatteras.

Det ska också tas beslut om att göra om zonsystemet i kollektivtrafiken till tre zoner istället för dagens över 70 i regionen. Ärendet återremitterades av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vid förra fullmäktige. Från de två partierna har det uttryckts att ärendet väl skyndsamt förts tillbaka för beslut, men i regionstyrelsen valde de ändå att stötta förslaget. De två röda partierna ville göra vissa tillägg till beslutet, men fick inte igenom detta i regionstyrelsen.

Vid dagens möte ska det också beslutas om vilka personer som ska sitta i de flesta av regionens alla styrelser och nämnder. Sedan tidigare har ledamöterna i regionstyrelsen, regionråden, utsetts och man har även valt valberedning och arvodesberedning samt fullmäktiges presidium. Regionstyrelsen har också utsett vilka som ska sitta i personalutskottet och ägarutskottet.

Regionfullmäktige ska utöver detta behandla ett flertal ärenden, däribland beslut om partistöd för nästa år, åtta motioner och ett par interpellationer.