Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu ser vi framåt – mot ett rättvisare samhälle

År 2021 har startat, men även det här året kommer att präglas av pandemin som drabbat världen.

Riksdagen har arbetat under helgerna med en ny lag som ska ge regeringen verktyg för att bekämpa spridningen av covid-19. Från den 10 januari gäller bindande regler för gym- och sportanläggningar, badhus, platser för privata sammankomster, och handelsplatser som butiker och gallerior.

I korthet innebär lagen att det ställs krav för att minska risken för trängsel. Företag och löntagare som drabbas av restriktioner ska få stöd. Stöden är utformade så att den som drabbas hårdare får mer stöd, men vid en ren nedstängning eller kraftigare restriktioner räcker de befintliga stöden inte till. Regeringen kommer att presentera förslag som kan användas vid sådana restriktioner.

Många åtgärder har redan vidtagits. Ett rekordstort antal extra ändringsbudgetar har tagits, hittills tolv stycken. Det har beslutats om krisåtgärder för över 250 miljarder. Ett bevis för att regering och riksdag kunnat arbeta tillsammans och fatta viktiga beslut i en svår tid, trots ett komplicerat parlamentariskt läge.

Nu har vaccineringen kommit igång och stora resurser satsas på att minska smittspridningen. När vi med tiden har kommit in i en mer normal situation behövs all kraft till att få igång ekonomi och arbetsmarknad igen. Det är för oss socialdemokrater den prioriterade uppgiften, en uppgift som vi är väl rustade att klara. Sverige har en i grunden stark ekonomi och en av världens bäst fungerande arbetsmarknader. Starka och ansvarskännande parter, arbetsgivare och fackföreningar, har gynnat Sverige och svenska företag och löntagare. En samhällsmodell vi är stolta över.

En viktig uppgift som vi socialdemokrater kommer att jobba vidare med under 2021 är att bekämpa arbetslivskriminalitet. Det är en del i att ta ansvar för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Ingen människa ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Missbruk av arbetskraftsinvandring och exploatering av människor måste stoppas.

I höstas uppmärksammades det hur polisen här i Skaraborg genom ett målmedvetet och samlat arbete bekämpar just arbetslivskriminaliteten. Att lyckas med det är inte bara viktigt för att skydda människor från att bli utnyttjade och företag från oseriös konkurrens. Det är också en viktig del i att bekämpa den organiserade och grova brottsligheten.

Vi socialdemokrater i Skaraborg ser fram emot ett år där vi tillsammans med alla medborgare i våra 15 kommuner går vidare i arbetet för ett rättvisare samhälle.

Patrik Björck, ordförande för Socialdemokraterna i Skaraborg och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel