Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jobbet är långt från klart för arbetarrörelsen

Första maj är den dag då vi firar arbetarrörelsen vars ständiga jobb för löntagarnas villkor resulterat i de rättigheter och förmåner vi har idag: a-kassa, sjukförsäkring och semester är ingenting som kommit av sig självt.

Jobbet är dock långt ifrån klart, fortfarande dör över 50 människor på jobbet varje år i Sverige vilket är en siffra som aldrig kan eller ska accepteras. Fortfarande finns orättvisor gällande jämställdhet och jämlikhet som måste åtgärdas, det ska aldrig spela någon roll vilken härkomst eller vilket kön du har vad gäller förutsättningar på arbetsmarknaden.

Även för vår kommun som arbetsgivare finns frågor som är olösta: kvinnor har i långt högre utsträckning deltidsanställningar och anställda i kvinnodominerade yrken har inte samma utsträckning tillgång till arbetskläder eller omklädningsrum. För att göra allvar av ambitionen att vara en modern och attraktiv arbetsgivare måste detta rättas till.

Sällan har det heller varit tydligare vilka det är som bär samhället på sina axlar; Kommunals grupper står i frontlinjen under pandemin och ser till att samhället fortsätter att fungera även under tuffa förhållanden. Som ett exempel kan nämnas den kökspersonal som fortsatt att servera mat till såväl de äldsta som de yngsta även när smittspridningen varit som högst. För dem eller för undersköterskorna på äldreboendena är hemarbete aldrig ett alternativ oavsett vilka rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger besked om.

Nu ser vi dels fram emot att vaccinationerna fortsätter i oförminskad takt så att vi alla kan återgå till en mindre isolerad tillvaro, dels emot att regeringens statsbidrag får avsedd effekt så att alla de som ser till att Sverige rullar och lever får det erkännande och den avlastning de förtjänar.

Ingela Mikanovic, sektionsordförande Kommunal Skövde

Lise-Lott Sjöberg, huvudskyddsombud kök, Skövde

Johan Ask (S), oppositionsråd, Skövde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel