Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Greta och Dagny kan rädda Vättern

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Sätt tidigare biskop KG Hammar, klimataktivisten Greta Thunberg och influencern 107-åriga Dagny Carlsson i en båt runt Vättern och låt dem berätta, så alla förstår, varför sjön är så viktig för vår framtid. Det skriver Rolf Hallberg och Hans Mannefred.

Carl von Linné anses ha bidragit till den moderna ekologins grundläggande. Klimatsmarta Greta går i Carl von Linnés fotspår, genom att väcka oss till liv och bli medvetna om att vi måste vara klimatvänliga, för att vi människor ska överleva och leva.

I juni 1739 var Carl von Linné med och bildade Kungliga Vetenskapsakademin. Ingemar Wetterheim får räknas som en av Jönköpings kommuns största miljökämpar genom tiderna. Han brann och brinner för att Rädda Vättern.

Carl von Linné var liksom Rolf Hallberg är; vetenskapsman. Det behöver man inte vara för att ha kunskap som kan rädda Vättern.

Greta är klok som en uggla och är nutidens största folkbildare i världen, när det gäller vår ekologiska situation. FN borde inrätta ett nytt pris: Klimatpriset. Och den första som skulle få det är Greta.

Ingemar Wetterheim kan räknas som en av Jönköpings kommuns största miljökämpar genom tiderna. På sin tid var han med och bildade föreningen Rädda Vättern (året var 1987), som blev en viktig aktör i debatten om Vätterns framtid, som är barnens framtid.

Han är bonden som utan någon högskoleutbildning, men med allmänbildning och sunt bondförnuft slog många så kallade experter på fingrarna i debatten om Vätterns framtid, som är barnens framtid.

Frågorna om Vättern är lika aktuella idag. Några av frågeställningarna är: ska vi flytta försvarets skjutövningar ovanför Vättern till Älvdalens skjutfält? Ska vi ha en gruva i Norra Kärr? Ska vi hämta gas från botten utanför Motala? Hur mår fåglarna när försvaret och NATO övar ovanför Vättern? Ska vi äta fisken från Vättern? Vad finns i NATOs ammunition? Är det dags att sanera Munksjön?

Vi ska komma ihåg att Vättern är en del av Guds skapelse, liksom fåglarna. Dock är inte försvaret och NATO det.

Idag är det cirka 250 000 människor som får sitt vatten från Vättern. Fem kommuner från Örebro planerar nu att ta sitt vatten från Vättern. I framtiden kan det bli så att Mälardalen också får sitt vatten från Vättern. Nu kommer snart även Lekeryds-borna att få sitt dricksvatten från Vättern.

Därför är frågorna om Vättern och framtiden viktigare än någonsin. Utan sådana personer som Ingemar Wetterheim, vet vi inte hur det skulle gå med vår natur och samhället.

Därför har nu Hans Mannerfred i ett medborgarförslag föreslagit att Jönköpings kommun inrättar Wetterheims miljöstipendium, att delas ut varje år till någon, som gör folkbildande insatser för Vätterns bästa.

På tal om vatten i våra kranar. I världen är det nästan en miljard människor som inte får det. Något att tänka på för oss alla. Det måste vi ändra på. I Hyresgästföreningens tidning stod det för en tid sedan att det är en och en halv miljon människor i Sverige som inte får rent vatten i sina dricksvattenkranar. Skrämmande - men dagens sanning!

Arbetarnas Bildningsförbund föreslås nu hyra en båt och göra en resa runt Vättern om Vättern. I båten kan KG Hammar, tidigare biskop, Ingemar och Greta bli resande i folkbildningens tjänst, med sikta på att Rädda Vättern - innan det är för sent. Med på båten kan också Dagny vara med. Hon är 107 år och vet hur det var förr och har sikte på framtiden - en framtid klimatvänlig för oss alla.

Folkbildning om Vättern kan bli devisen för resan och ses som en uppmaning till att vi alla måste ta ansvar för vår framtid.

Visst är det så att vi med kulturen och folkbildningen, som redskap kan växa tillsammans och Rädda Vättern.

Rolf Hallberg

Professor emeritus i geologi vid Stockholms universitet

och ledamot av Vetenskapsakademin

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel