Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Filmfestival i våra vardagsrum

På fredag inleds den 44: e Göteborg Film Festival. I år genomförs evenemanget helt digitalt. Såväl produktion som distribution av film har hotats av Covid-19. Men konsumtionen av streamad film har ökat ordentligt.

Tidigare har festivalen arrangerats på fullsatta biografer och inför 2021 var den ursprungliga ambitionen att kunna livesända galapremiären i samtliga digitala biografer i Västsverige. Dessa planer, har mot bakgrund av rådande pandemi, ställts in. I år rullas den röda mattan i stället ut i vardagsrummen. Alla ges möjlighet att hemifrån ta del av film, konserter, seminarier och mycket annat som festivalen erbjuder.

På ett antal platser blir hotellrum exklusiva pop-up biografer. Även besöksnäringen är starkt påverkad av pandemin. De två kommande veckorna, då festivalen äger rum, ger flera goda exempel när två branscher går samman för att stärka varandra och erbjuda människor kulturupplevelser.

Under pandemin har flera kulturaktörer tagit stora digitala kliv samt visat en stor uppfinningsrikedom och förmåga att nå sin publik via olika kanaler. Här har fokus legat på att ställa om, inte att ställa in.

Genom den digitala tekniken kommer upplevelser som festivalen har att erbjuda att vara lättillgänglig för alla.

Conny Brännberg (KD), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel